Nagyvilág

Trump: Az összejátszás nem bűncselekmény

Az összejátszás nem bűncselekmény - írta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kedden a Twitteren, utalva a 2016-os elnökválasztási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszás vizsgálatára.

Hozzátette, nem is lényeges, hogy az összejátszás bűncselekmény-e vagy sem, mert, ahogy a Twitter-üzenetben fogalmazott

nem volt összejátszás (leszámítva Csalfa Hillaryt és a demokratákat)!

Az amerikai elnök az előtt foglalt állást a témában, hogy a Washington melletti, virginiai Alexandriában megkezdődik volt kampányfőnökének, Paul Manafortnak a pere a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálat keretében. Mueller arra a kérdésre keresi a választ, hogy történt-e összejátszás Moszkva és az amerikai elnök kampánystábja között, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási  folyamatba való orosz beavatkozással Trumpot segítsék a Fehér Házba.

A 69 éves Manafort ellen 18 rendbeli bűncselekmény, köztük banki és adócsalás, pénzmosás miatt emeltek vádat.

Trump már a különleges ügyész célkeresztjében van, de nem tudni, kilőheti-e
Sokan várják, hogy nemsokára vádat emel Donald Trump ellen az őt vizsgáló különleges ügyész.. Ám egy gond mutatkozik: senki sem tudja, ezt egyáltalán meg lehet-e tenni.

Az ügyészség szerint az oroszbarát ukrán politikusoknak dolgozó kampányszakember ukrajnai megbízatásaiból származó, mintegy 30 millió dollárnyi összeget helyezett el offshore számlákon, hogy elkerülje az adófizetést az Egyesült Államokban.

Bár éppen a Mueller-vizsgálat nyomán tartóztatták le, a perben nem az Oroszországgal kapcsolatos esetleges összejátszásról lesz szó.

Megfigyelők szerint a Mueller irányította vizsgálóbizottság azért emeltetett vádat Manafort ellen, hogy felépítse a vádemelési, vagy alkotmányos felelősségre vonási eljárást Donald Trump elnök ellen.Elemzők szerint ha az ügyészeknek sikerül elítéltetniük Paul Manafort-t, akkor ez akár előzetes győzelemként is értékelhető a Mueller-féle bizottság számára.

A bizottság munkáján    ak 14 hónappal ezelőtti megkezdéset óta már 32 ember és három cég ellen emelt vádat vagy szerzett tőlük beismerő vallomást.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik