Nagyvilág

Áll a bál Hargitában, mert nem érdekli a román himnusz az intézményvezetőket

A megyei kormánymegbízott írásbeli magyarázatot követel.

Írásbeli magyarázatot kért a székelyföldi Hargita megye prefektusa azoktól az intézményvezetőktől, akik nem voltak jelen vasárnap a román nemzeti himnusz csíkszeredai ünnepségén – számolt be az Agerpres hírügynökség.

A román nemzeti himnusz iránti érdektelenséget, pláne egy vasárnapi napon némileg magyarázhatja, hogy a 2011-es népszámlálás szerint Hargita megyében 82,9 százalék a magyar népesség aránya. Jean-Adrian Andrei viszont az Agerpres szerint úgy fogalmazott:

Már százszor elmondtam, hogy önök közül minden intézményvezető a román államot képviseli, és írásbeli magyarázatot kérek azoktól, akik nem voltak ott. Nekem megvan a jelenléti ívem, nem hozom nyilvánosságra, mert nincs értelme, de írásbeli magyarázatot kérek minden intézménytől, amely nem képviseltette magát a nemzeti himnusz ünnepén.

A román közigazgatásban a prefektúrák a kormányt helyi szinten képviselő szervek. A hargitai prefektus a tisztelet teljes hiányának minősítette, hogy egyes intézmények képviselői nem voltak jelen a centenáriumi rendezvényen, holott a nemzeti himnusz napját a kormány alá rendelt intézményeknek kötelességük ünnepelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik