Nagyvilág

Addig lesz medveprobléma, amíg nincs autonómia

Így vélekedett Tusványoson a Hargita megyei tanács elnöke.

Amíg nem lesz autonómia, addig nem lesz megoldva a medveprobléma Székelyföldön – vélekedett Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a tusványosi nyári szabadegyetemen.

Elmondta, idén magasan meghaladta az előző éveket az áldozatok száma, ami annak köszönhető, hogy Románia kormánya 2016-ban rossz döntést hozott. Az optimális medvepopuláció megőrzéséhez elengedhetetlen lenne a kilövési kvóta, a vadkárok csökkentése érdekében pedig a megyei önkormányzatok hatáskörének bővítése.

Amíg nem lesz autonómia, addig ezek a problémák nem lesznek megoldva, hisz láthatjuk, ami Bukarestnek nem fáj, azzal nem is foglalkozik, vagy nem időben

– jelentette ki Borboly a Transindex tudósítása szerint.

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc azt mondta, az a probléma, hogy egyre több a medve, amelyek egy része már nem fél az embertől, egyre többször mennek a települések közelébe, így egyre több a konfliktus és az anyagi kár. Ki kell mondani, hogy a minőségi vadgazdálkodás elképzelhetetlen vadászat, a vadállomány szabályozása nélkül – vélekedett.

Az egyensúly helyreállításához azt is meg kell nézni, hogy az ember mit csinál rosszul, mivel zavarják sokszor a vadállatokat az erdőben, például jobban kellene szabályozni, hol és mennyi erdei gyümölcsöt szedhetnek az emberek, hogy a vadállatok ne maradjanak táplálék nélkül.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor szerint nem az a gond, ha az erdőben találkoznak a medvével, hanem az, amikor a gazda az udvarán megy szembe a nagyvaddal. Hatalmas gond, hogy kétszer, háromszor is több medve él Székelyföldön, mint amennyit ez a terület elbír – jelentette ki, kiemelve, hogy az EU medveállományának kétharmada Romániában él, annak is nagy többsége Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyében.

Dezső László gyergyószentmiklósi medvepásztor ugyanakkor azt mondta, létezik békés együttélés, ő jó barátságban él a medvével. Feltette a kérdést: ha még saját élőhelyén, az erdőben is petárdákkal ijesztgetik és kergetik el az állatokat az emberek, akkor tulajdonképpen hol is van a medve helye? (Fotó: Europress – AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik