Nagyvilág

Éhségsztrájkol egy erdélyi újságíró, mert le akarják bontatni egy korondi férfi házát

Séra Zoltánt azért vegzálja a Hargita megyei tanács, mert meg akarta akadályozni, hogy hulladékátrakó épüljön a szomszédjában.

Éhségsztrájkba kezd egy erdélyi újságíró, mert Hargita megye tanácsa perekkel vegzál egy korondi férfit.

Egyed Ufó Zoltán, az uh.ro munkatársa azt írja, hogy a tanács kérésére a múlt héten arról döntött a bíróság, hogy visszavonják Séra Zoltán építési engedélyét. Csakhogy az építési engedélyt a férfi 18 éve kapta, azóta áll a háza is.

Az ügy háttere, hogy a ház mellé a tanács szemétátrakó és –tömörítő telepet tervezett. Séra és a környékbeli lakosok viszont ezt nem akarták, pereskedésbe kezdtek, és leállíttatták a munkálatokat. Cserébe a Borboly Csaba vezette megyei tanács perek sokaságát akasztotta a férfi nyakába.

Ám az újságíró felveti: ha probléma volt az építési engedéllyel, az nyilvánvalóan nem Séra hibája, hanem az azt kiállító polgármesteri hivatalé. Séra építési engedélyét ugyanaz a korondi polgármester, Katona Mihály írta alá, aki odaadta a szomszéd telket a megyei tanácsnak hulladékátrakó építésére, aztán harcolt Séra ellen a szeméttelep megépítése érdekében – állítja.

Ha sokat pofázok, megtámadják, és lebontatják a házam?

– teszi fel a kérdést Egyed, aki azért vállal szolidaritást, mert Séra azon maroknyi ember egyike Hargita megyében, aki képes harcolni az igazáért. Ha Séra elesik, az egész megye elesik, „a gyávák és megalkuvók megyéje leszünk” az újságíró szerint, aki nem ért egyet azzal, hogy közpénzből, vagyis az ő pénzéből is zaklassanak valakit, aki próbálja védeni a családja egészségét és nyugalmát.

Nem tartom korrektnek, hogy Séra saját pénzéből próbálja megvédeni magát, míg Borboly közpénzből áll bosszút rajta. Nem értek egyet azzal, hogy a politikusok lebontatják egyszerű emberek házát, csak azért, mert azok családjuk egészségét védik, miközben társaik megszavazzák maguknak és nekik, hogy korlátlanul lophassanak

– fogalmaz. Egyed szerint az a cél, hogy Sérát kicsinálják, azt követeli, hogy a megyei tanács álljon le a perekkel.

Csütörtökön kezdi az éhségsztrájkot, és csak vizet iszik, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy leszálltak Séráról. Amikor ráér, a székelyudvarhelyi városháza elé megy, ahol a megyei tanács alelnökének, Bíró Barna Botondnak van irodája. Bíró korábban azt ígérte, visszavonják a Séra házának lebontásáról szóló pert, amiről Egyed tudósított.

Valamiért bíztam ebben az emberben, leírtam a hazugságot. Ezért vétkesnek érzem magam, szeretném hibámat helyrehozni, és mindenkivel közölni: Séra zaklatása tovább folyik, a megyei tanács bosszúhadjárata nem ért véget!

– közölte az újságíró, aki azt is írja: ha egy hónapon belül nincs változás, valószínűleg abbahagyja az éhezést, mert nem akar éhen halni egy politikus miatt sem, viszont akkor még keményebb kampányba kezd majd.

Arra a felvetésre, hogy éhségsztrájk helyett miért nem ír inkább az ügyről, Egyed azt feleli: írt már eleget, és Borboly, Bíró, valamint Katona is jól tudják, hogy senkinek az ingerküszöbét nem éri el három év után, ha még egy anyag megjelenik Séra szenvedéseiről.

Sokat fogok itt lézengeni a városháza előtt, olvasva, gondolkodva, beszélgetve emberekkel. Beszámolok majd rendszeresen arról, hogy mit tapasztalok. Bízom benne, hogy hasznos lesz ez a tiltakozás, Séráról leszállnak hőn szeretett vezéreink. Ugyanakkor remélem, hogy mindnyájan tanulunk majd belőle, a politikusok is, az olvasók is, én is

– zárja írását Egyed Ufó Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik