Nagyvilág

Zágráb a Mol-vezér kiadatására szólított fel

Az uniós bíróság ítéletének betartására szólított fel a horvát igazságügyi miniszter.

Drazen Bosnjakovic közölte, elvárja, hogy Magyarország tiszteletben tartsa az Európai Unió Bíróságának döntését, Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját az európai elfogatóparancs alapján adta át.

Nagy csávában a Mol-vezér, az Európai Bíróság nem ette meg a magyar trükköt
Európai elfogatóparancs volt Hernádi ellen, a magyar hatóságok egy kamu eljárásban próbálták tisztára mosni. Egy mai ítélet a Mol-vezért büntetőügyben perbe fogó horvátoknak adott igazat.

A horvát igazságügy miniszter szerint a döntés világosan rámutat,

hogy az európai elfogatóparancsot végre kellett volna hajtani, és a döntés alapján elvárjuk az EU-tagállamoktól, hogy azt meg is tegyék.

Mint mondta: ahogy az idő múlik, úgy lesznek egyre aktívabbak az ügyben.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait.

A Mol és Hernádi visszautasította a vádakat, mondván, soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért sem.

Hernádi kiadatását először 2013-ban kérték a horvátok, mert nem jelent meg egy zágrábi tárgyaláson. Ezt elutasította a Fővárosi Törvényszék. Arra hivatkoztak, hogy olyan ügyben adtak ki elfogatóparancsot Hernádi ellen, amelyben a magyar ügyészség már vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában megszüntetett. A horvátok szerint ez nem befolyásolja a Mol-elnök elleni ottani eljárást, ezért az folytatódhat.

Idén júliusban Hernádi távolétében is elkezdődött volna az ellene folyó eljárás a Zágráb megyei bíróságon, de technikai okok miatt azt szeptemberre halasztották. A perben 2019 júliusa előtt ítéletet kell hozni, különben elévül az ügy. Amennyiben addig megszületik az elsőfokú ítélet, az elévülési idő további két évvel meghosszabbodik. (mti)

Kiemelt kép: REUTERS/Szabó Bernadett 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik