Nagyvilág

Nagy csávában a Mol-vezér, az Európai Bíróság nem ette meg a magyar trükköt

Fordulat állhat be Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a vesztegetés gyanújával Horvátországban indított büntetőperében. Az Európai Bíróság most meghozott ítéletében ugyanis keresztülhúzta Hernádi és a segítségére siető magyar hatóságok számítását.

A magyar hatóságok egyszer már kihúzták a slamasztikából

A magyar üzletembert azzal vádolja a horvát ügyészség, hogy több millió euró kenőpénz kifizetéséről gondoskodott Ivo Sanader volt horvát kormányfő részére 2009-ben, hogy a magyar olajipari társaság kisebbségi tulajdonosként megszerezhesse az irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt az elmúlt években következetesen visszautasította a horvát hatóságok által megfogalmazott vádakat.

Kezdődik a Mol-vezér büntetőpere Horvátországban, szorítja az idő a bíróságot
Alig egy év alatt kell ítéletet hoznia a zágrábi bíróságnak, különben elévül Hernádi Zsolt ügye.

A horvátok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Hernádi ellen, a magyar hatóságok azonban megtagadták Hernádi átadását. Ehhez azonban először egy trükköt eszeltek ki, alighanem a kormányzat tudtával. Ugyanilyen ügyben indítottak nyomozást a magyar hatóságok évekkel ezelőtt, de a horvát elfogatóparancs kiadása után, de aztán az eljárást a magyar ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta. Arra hivatkoztak a magyar hatóságok, hogy mivel nincs bűncselekmény, Hernádit pedig bevonták az eljárásba, nincs okuk kiadni Horvátországnak.

Igen ám, de az Európai Bíróság mai közleményéből kiderül, hogy a magyar hatóságok nem Hernádi ellen indítottak eljárást és azt zárták le bűncselekmény hiányára hivatkozva, hanem ismeretlen tettes ellen folyt az eljárás, és Hernádit csak tanúként hallgatták meg. Az Európai Bíróság döntése szerint erre hivatkozva nem tagadható meg az európai elfogatóparancs.

Ráadásul még kacifántosabb a helyzet, mert nemcsak Magyarország, hanem más európai ország is – Ausztria és Németország biztosan – figyelmen kívül hagyta az elfogatóparancsot.

De most lesz mitől tartania a Mol vezérének.

Hernádinak amúgy pont a napokban kezdődött Zágrábban a büntetőpere, és az idő sürgeti a horvátokat. A perben 2019 júliusa előtt ítéletet kell hoznia a bíróságnak, különben elévül az ügy. Ha viszont addig születik elsőfokú ítélet, akkor további két évvel meghosszabbodik a határidő.

Megszólalt Hernádi ügyvédje

Az Európai Bíróság döntése kapcsán megkerestük Zamecsnik Pétert, aki Hernádi Zsolt Mol-vezért képviselte egyes ügyekben. Az ügyvéd elmondta, hogy a bíróság döntése ellenére valóban fennállt a kettős eljárás alá vonás tilalma, ugyanis nem csak tanúként hallgatták ki Hernádit egy olyan nyomozás során, amit megszüntettek. Hanem később Magyarországon a Mol vezérigazgatója ellen egyébként egy pótmagánvádas eljárás is indult, amelyben a vád nagyjából azonos volt a horvát eljárásban szereplővel. Ebben az ügyben 2014 májusában a Fővárosi Törvényszék azonban részben megszüntette az eljárást, részben pedig felmentette Hernádit a vádak alól.

(Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán 2014. december 3-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik