Nagyvilág

Endometriózis: új gyógyszer enyhítheti az elviselhetetlen fájdalmat

Jó hír az endometriózisban szenvedő nőknek: az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) engedélyezte az elagolix nevű szer forgalomba hozatalát. Az Orilissa márkanév alatt kapható gyógyszer a gyártó szerint jelentősen mérsékli az endometriózis okozta fájdalmakat. Arról nem tudni, hogy Magyarországon elérhető lesz-e a gyógyszer.

Az endometriózis Magyarországon minden 10. fogamzáskorú nőt érinti, itthon ma már népbetegségnek számít. A 24.hu több cikkben is foglalkozott az endometriózissal, ami százezer nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt nem tud teherbe esni.

Nagy vihart kavart hónapokkal ezelőtt egy 34 éves énekesnő Facebook-bejegyzése is, amiben azt írta, hogy négy éves várólista van a műtétre.

Mi az endometriózis?

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg. Ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti. A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek azért jelentenek problémát, mert egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

Az új, Amerikában augusztustól patikákba kerülő gyógyszer nem gyógyítja meg az endometriózist, de jelentősen csökkentheti az azzal járó gyakran elviselhetetlen fájdalmakat. Erről három nő számolt be a 24.hu-nak:

„Három napig magzatpózban feküdtem az ágyon, és csak szenvedtem”
A betegek évekig két marékkal szedték a fájdalomcsillapítót, teljesen feleslegesen. Végül mindannyian a kórházban kötöttek ki.

Forrás: Vox.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik