Nagyvilág
Keleti Riftzóna, 2018. május 25.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott légi felvételen  gõzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tûzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a Hawaii szigetén fekvõ Keleti Riftzónában 2018. május 24-én. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és a víz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/EPA/USGS/M. Patrick)

Akár évekig is eltarthat a hawaii tűzhányó tombolása

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 24. 13:30

Korábban a témában:

Még hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat a hawaii Nagy Szigeten tomboló Kilauea vulkán kitörése, további lakott területek kerülhetnek veszélybe – állapította meg amerikai geológusok jelentése.

A Hawaii Vulkánobszervatórium tanulmánya szerint a fő kockázat az, hogy a lávafolyam irányt változtat, így újabb lakóhelyeket fenyeget, miután május 3-án kezdődött kitörése eddig legalább 712 házat égetett fel és emberek ezreit kényszerítette arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Nagyobb tömegű olvadt kőzet áramlik a Kilauea legfelső lávakamrájából, mint a korábbi kitörések idején, a hatalmas, 8-as számú hasadék lávautánpótlása nem mutatja az apadás jeleit.

Ha a jelenlegi kitörés jellege és aktivitása nem változik, hónapokba, de akár egy-két évbe is telhet, amíg lecsillapodik

– áll a jelentésben, amelyet a Nagy Sziget hatóságai számára készítettek, hogy a tűzhányó miatti kockázatokra fel tudjanak készülni.

A láva a Kilauea keleti oldalán ömlik, ugyanazon a helyen, ahol az 1840-es, 1955-ös és 1960-as kitörés idején, amelyek közül az 1955-ös tartott leghosszabb ideig, 88 napig.

A jelenlegi lehet a Kilauea dokumentált történetének leghosszabb kitörése – olvasható a jelentésben. A geológusok szerint a korábbi kitörések úgy fejeződhettek be, hogy a föld alatti lávanyomás csökkent, ahogy egyre több hasadék nyílt a vulkán keleti alsó hasadékzónájában.

A most zajló vulkáni tevékenység egyetlen hasadék köré összpontosult, ami lehetővé teszi, hogy a láva nyomása magas maradjon. A 400 méter hosszú lávafolyam forrástölcséréből az óceánba folyik, 16-22 méter magasan a talaj fölé emelkedő csatornáján keresztül.

A forrástölcsér és a csatornarendszer fő kockázata, hogy a faluk valahol beomlik, valamint az, hogy a szűkebb szakaszokon a csatorna eldugul. Mindkét esetben új utakat találhat magának az izzó kőzet, iránya attól függ, hol megy végbe a törés vagy az eltömődés

– olvasható a jelentésben.

Kiemelt kép. MTI/EPA/USGS/M. Patrick

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.