Nagyvilág
Keleti Riftzóna, 2018. május 25.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott légi felvételen  gõzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tûzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a Hawaii szigetén fekvõ Keleti Riftzónában 2018. május 24-én. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és a víz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/EPA/USGS/M. Patrick)

Akár évekig is eltarthat a hawaii tűzhányó tombolása

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 24. 13:30

Korábban a témában:

Még hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat a hawaii Nagy Szigeten tomboló Kilauea vulkán kitörése, további lakott területek kerülhetnek veszélybe – állapította meg amerikai geológusok jelentése.

A Hawaii Vulkánobszervatórium tanulmánya szerint a fő kockázat az, hogy a lávafolyam irányt változtat, így újabb lakóhelyeket fenyeget, miután május 3-án kezdődött kitörése eddig legalább 712 házat égetett fel és emberek ezreit kényszerítette arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Nagyobb tömegű olvadt kőzet áramlik a Kilauea legfelső lávakamrájából, mint a korábbi kitörések idején, a hatalmas, 8-as számú hasadék lávautánpótlása nem mutatja az apadás jeleit.

Ha a jelenlegi kitörés jellege és aktivitása nem változik, hónapokba, de akár egy-két évbe is telhet, amíg lecsillapodik

– áll a jelentésben, amelyet a Nagy Sziget hatóságai számára készítettek, hogy a tűzhányó miatti kockázatokra fel tudjanak készülni.

A láva a Kilauea keleti oldalán ömlik, ugyanazon a helyen, ahol az 1840-es, 1955-ös és 1960-as kitörés idején, amelyek közül az 1955-ös tartott leghosszabb ideig, 88 napig.

A jelenlegi lehet a Kilauea dokumentált történetének leghosszabb kitörése – olvasható a jelentésben. A geológusok szerint a korábbi kitörések úgy fejeződhettek be, hogy a föld alatti lávanyomás csökkent, ahogy egyre több hasadék nyílt a vulkán keleti alsó hasadékzónájában.

A most zajló vulkáni tevékenység egyetlen hasadék köré összpontosult, ami lehetővé teszi, hogy a láva nyomása magas maradjon. A 400 méter hosszú lávafolyam forrástölcséréből az óceánba folyik, 16-22 méter magasan a talaj fölé emelkedő csatornáján keresztül.

A forrástölcsér és a csatornarendszer fő kockázata, hogy a faluk valahol beomlik, valamint az, hogy a szűkebb szakaszokon a csatorna eldugul. Mindkét esetben új utakat találhat magának az izzó kőzet, iránya attól függ, hol megy végbe a törés vagy az eltömődés

– olvasható a jelentésben.

Kiemelt kép. MTI/EPA/USGS/M. Patrick

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 25.
Turisták bőröndjeikkel egy zebránál állnak Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.