Nagyvilág

Washingtonban találkozik a politika Big Dick Energy-je a Small Dick Energy-vel

Big Dick Energy. A XXI. század nonchalant sprezzaturája. A meghatározhatatlan eredetű magabiztosságot takarja, ami nyilvánvalóan csak amiatt lehet, hogy a tulajdonosának olyan szerszáma van, amivel mindent szögnek lát.

Ha létezik politikai Big Dick Energy, azzal nem csak Barack Obama, Justin Trudeau vagy Emmanuel Macron rendelkezik. Van egy mindenkit ölelgető, állandóan részegnek tűnő öregember, akinek még bigebb a Dick Energy-je, mint nekik. Nyilván senki nem találná ki elsőre, hogy Jean-Claude Junckerről beszélek.

Az, hogy Juncker állandóan részegnek tűnik, két ok miatt lehet. Az egyik, hogy állandóan részeg. A másik pedig – amit ő is mond –, hogy ülőidegzsábája, azaz isiásza van, ami akadályozza a járásban és nincs miatta egyensúlya. De ha megnézzük az alábbi videót, akkor feltűnhet a dülöngélésen kívül még két dolog.

Juncker arca ugyan tökéletesen józannak tűnik a videón, hiába tántorog úgy, mint egy albán származású szamár. De egy tökéletesen józan ember ritkán csókolgat össze minisztereket és államelnököket. Amint ez a kifogás felvetődik bennünk, érdemes visszagondolni arra, hogy mit csinált Jean-Claude Juncker az elmúlt harminc évben, amit az európai politikai vezetésében eltöltött, először az Európai Tanács tagjaként, majd az Európai Bizottság elnökeként. Ugyanezt. Juncker három évtizede csókolgat államelnököket, ezt pedig csak erőteljes BDE-vel lehet megtenni.

Big Dick Energy nélkül ki lenne arra képes, hogy úgy fogadja Orbán Viktort, hogy közben elkiáltja magát, hogy

Megjött a diktátor!,

majd ad neki egy csicskalángost?

Sajnos a Big Dick Energy ellentétét még nem sikerült ennyire jól nevesíteni, pedig ideje lenne meghatározni azt az alapvető, az emberi lélek legmélyéről felszálló, arroganciával kevert bizonytalanságot és szorongást, amit csak állandó kivagyisággal és látványos, hőzöngve előadott hazugságokkal lehet elnyomni magunkban. Természetesen Donald Trumpról beszélek. Arról az emberről, aki az elmúlt héten előadta ezt:

Majd kiállt Vlagyimir Putyin mellé és megtagadta a saját titkosszolgálatait, hogy aztán másnap azt hazudja, hogy az ellenkezőjét akarta mondani annak, amit mondott.

Ez volt Trump eddigi legbutább húzása, katasztrófa is lett a vége
Eleve butaság volt belemenni a helsinki találkozóba, mert már a létrejöttével Putyin nyert. Oroszországot Trump Amerika szintjére emelte.

A politikai Big Dick Energy, és – nevezzük így – Small Dick Energy problémája azért érdekes, mert hamarosan láthatunk egy olyan találkozót, ahol ez a két tulajdonság egymással fog összecsapni. Donald Trump ugyanis július 25-én a Fehér Házban fogadja Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

Már maga a program is tökéletesen igazolja azt, hogy ez két vezető politikus konfliktusos összecsapása lesz. Vezető európai politikusok ugyanis ritkán utaznak egyetlen napra a tengeren túlra.

Ha már valaki elmegy idáig, akkor úgy szervezi meg a programját, hogy beleférjen utána egy látogatás mondjuk az Atlantic Councilnél vagy egy másik think tanknél, egy-két vacsora és ebéd befolyásos emberekkel. Az amerikai politikai elitet ugyanis ilyenkor lehet befolyásolni, és ilyenkor lehet személyes kapcsolatokat építeni velük.

De Juncker leszáll a repülőről, elmegy Trumphoz, majd visszaszáll a repülőre és hazamegy. Ráadásul a tárgyalás is kényes lesz, mert a biztonsági kérdések mellett valószínűleg a kereskedelmi vámokról, Trump egyik vesszőparipájáról fognak tárgyalni.

Trump látványosan csak magángazdasági szempontból képes nézni a világ működését, és úgy gondolja, hogy a kereskedelem zártabbá tételével az Egyesült Államok gazdasága sikeresebb lehet. Ezért van az egész vámháború, amelyre az USA korábban is vevő volt már, és amely olyan igazán sose működött. Trump esetében különösen kényes a helyzet, mert a vámháborúnak köszönhetően legutóbb pont a Harley Davidson jelentette be, hogy inkább külföldön fog gyártani, mert így jobban megéri neki.

Fotó: Nicholass Klam / AFP

Ezek a kereskedelmi vámok, ha az Európai Unióra is érvényesek, érzékenyen érintenék a nagy német autógyártókat. Juncker küldetése az EU-s állandó képviselők találkozása után az, hogy megpróbálja meggyőzni Trumpot arról, hogy ő sokkal jobban megszenvedné, ha vámot vetne ki a Mercedesre, az Audira és a BMW-re. Erre a Politico Playbook szerint már össze is készítettek egy viszonylag komplex adatcsomagot, amelyet Juncker prezentálhat az elnöknek.

Az érdekes, hogy Juncker már magával az utazással elér valamilyen sikert. Az Európai Bizottság régóta próbál hatalmi teret hódítani az Európai Tanácstól, amely a gyakorlatban a leghatalmasabb uniós intézmény. Az már a migrációs csúcsokon is látszott, hogy a bizottság szerette volna átvenni a vezetést, hogy a tanácsot alkotó kormány- és államfők arról döntsenek, amit a bizottság kitalál.

A mostani látogatás is hasonló dolgokra lesz jó. Azzal, hogy Juncker tárgyal először a kereskedelmi vámokról, nyomatékosítja a tagállamokban, hogy a kereskedelem nem a tagállamok, hanem az unió, és ezzel a bizottság területe. Ezért Juncker számára már a meghívás is fontos, arról nem is beszélve, hogy a németek felé is fontos lehet, ha bármilyen eredményt el tud érni.

Trump korábban brutális gyilkosnak nevezte Junckert, amiről Juncker azt mondta, szerinte bók lehetett. Most meg is mutatjatja Trumpnak, hogy mennyire keményen tárgyal. Az egészen valószínű, hogy a Google elleni rekordbüntetés időzítése nem teljesen véletlen, ezzel ugyanis Junckerék előre megalapozzák a tárgyalás hangulatát. A lényeg, amit át akarhatnak adni, hogy itt nemcsak az Egyesült Államoknak van hatalma, hanem Európának is, és az unió ugyanúgy ki tud szúrni az amerikai techcégekkel, ahogy Amerika a német autógyárakkal.

Az is biztosnak tűnik, hogy a tárgyalás nem megy majd olyan joviálisan Junckerrel, mint Putyinnal ment. De valaki jól fog járni az egésszel. Vagy Juncker tud eredményeket elérni, vagy a kívülállók szórakoznak majd remekül a két poilitikai nagyvad barcogásán.

Kiemelt kép: Michael Kappeler/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik