Nagyvilág
Twelve Thai boys and their football coach, rescued from a flooded cave after being trapped, attend a press conference in Chiang Rai on July 18, 2018, following their discharge from the hospital.
The young footballers and their coach appeared healthy when they appeared before the media for the first time on July 18. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA

Ki akarták ásni magukat a barlangból a thaiföldi gyerekek

Korábban a témában:

Magyar idő szerint szerdán kora délután először és utoljára álltak a média rendelkezésére a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek. Az újságírók a sajtótájékoztató előtt több mint száz kérdést adtak le, ezeket pedig pszichiáterek olvasták át, hogy megbizonyosodjanak róla, nem zaklatják-e fel a fiúkat.

Az esemény kezdetén egy ápoló arról beszélt, hogy a gyerekek ereje újra a régi, és már nagyon várják, hogy házi ételt fogyasszanak. Mentális állapotuk elég jó, így visszatérhetnek a normális életbe. Egy pszichológus hozzátette, hogy a fiúk szófogadók voltak a kórházban.

Ezután Dul, az egyetlen angolul beszélő fiú emlékezett vissza a pillanatokra, amikor a brit búvárok rájuk találtak. Elmesélte, beszélni hallott valakit, de nem akart hinni a fülének. Amikor egyikük felbukott a víz felszínére, rájuk köszönt, és meglepődött, hogy nem thaiföldi volt. A búvár azt mondta, ez egy csodálatos pillanat, mire Dul közölte, rendben vannak. Eközben az edző és a csapat többi tagja sürgette a fiút, hogy fordítson, ő pedig türelemre intett mindenkit.

A gyerek elmondta a búvárnak, hogy régóta bent vannak a barlangban, és hogy az agyuk nagyon lassan forog már, és éhesek is.

A világbajnokság döntőjét már a kórházból nézhették, a legtöbben Franciaországnak szurkoltak.

This combo of video grabs compiled from handout footage taken on July 13, 2018 and released by the Ministry of Health, Chiang Rai Prachanukroh Hospital on July 14, 2018 shows rescued "Wild Boars" football team members (top row L to R) Adul Sam-on, 14, Ekkarat Wongsukchan, 14, Phipat Photi, 15, Chanin Wiboonrungrueang, 11, (middle row L to R) Pornchai Khamluang, 16, Duangphet Promthep, 13, Peerapat Sompiengjai, 16, Sompong Jaiwong, 13, (bottom row L to R) Mongkol Boonpiem, 13, Prachak Sutham, 14, Nutthawut Thakamsong, 14, and Phanumas Saengdee, 13, recovering at the hospital in Chiang Rai province.
Twelve young footballers and their coach rescued from a Thai cave will be released from hospital on July 19, health officials said on July 14, offering psychological support and urging the group to avoid media interviews despite huge interest in their against-the-odds survival story.
 / AFP PHOTO / Chiang Rai Prachanukroh Hospital AND Ministry of Health / Handout / ---- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Ministry of Health / Chiang Rai Prachanukroh Hospital" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
AFP/Chiang Rai Prachanukroh Kórház/Thaiföldi Egészségügyi Minisztérium

Ake, az edző elárulta, úgy mentek be a barlangba, hogy abba mindenki beleegyezett. Amikor beértek, látták, hogy ömlik be a víz, és tudták, hogy csapdába estek. Tudták azt is, hogy úszniuk kell. Ake szerint azok a sajtóhírek hamisak voltak, hogy nem tudtak úszni, mert a fociedzések után sokszor jártak uszodába is. Arról nem volt fogalmuk, hogy milyen magasra emelkedhet a vízszint odabent.

A tréner azzal nyugtatta eleinte a fiúkat, hogy kötelek segítségével akár ki is tudnak majd jutni.

Ake szerint a gyerekek elsőre ki akarták ásni magukat a barlangból.

Azt mondtam neki, hogy ne féljenek, mert a vízszint holnapra lejjebb megy majd. Láttuk, hogy a falakból csöpög a víz, ezért a vízforrás közelében maradtunk. Ekkor még nem féltünk, mert azt hittük, hogy amint a víz felszívódik a barlangból és valaki megment minket.

Hozzátette, a víz tiszta volt, és mivel nem volt ételük, csak ittak.

Úgy gondolták, hogy kell másik kijáratnak is lenni a barlangból, ezért még mélyebbre mentek. Eközben tovább nőtt a vízszint, úgy három méteresre. Azt nem hallották, hogy kint esik-e az eső. Eközben próbálták beásni magukat egy biztonságos helyre.

Twelve boys and their football coach Ekkapol Chantawong (C), dramatically rescued from deep inside a Thai cave after being trapped for more than a fortnight, arrives for a press conference in Chiang Rai on July 18, 2018, following their discharge from the hospital.
The young footballers and their coach appeared healthy when they appeared before the media for the first time on July 18. / AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA
AFP/Lillian Suwanrumpha

A fiúk dámajátékkal ütötték el az időt odalent. Egy haditengerésztől kikaptak, aki a barlang királyának neveztek el.

Sokkolta őket, amikor megtudták, hogy egy búvár elhunyt a mentőakcióban.

Bűnösnek éreztük magunkat a halála miatt

– mondta az edző.

Több gyereknek az az álma, hogy profi focista legyen, de öten is arról beszéltek, hogy szívesen lennének haditengerészek.

Elmondásuk szerint nem versenyeztek egymással, hogy ki hagyja el legelőször a barlangot. Az edző azzal viccelődött, úgy döntötték el, ki megy hamarabb, hogy lakik legtávolabb a barlangtól. A valóságban viszont azon múlott, ki vállalkozott a feladatra. Igazából annyira közel kerültek egymáshoz a mélyben, hogy senki nem sietett kifele.

Technicians lift water pumps to the drilling site near Tham Luang cave, at the Khun Nam Nang Non Forest Park in Chiang Rai province on July 1, 2018 as the rescue operation continues for a missing children's football team and their coach. 
Twelve Thai boys and their assistant football coach spent their eighth night trapped in a flooded cave, as a round-the-clock search was aided by better weather. / AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA
Kis híján tragédiába fulladt a barlangban rekedt gyerekek mentése
A vízszivattyúk épp az utolsó gyerek kimentése után romlottak el.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.