Nagyvilág

A rossz házasság olyan egészségtelen, mint a dohányzás vagy az alkohol

A konfliktusokkal teli házasság súlyosan káros hatást gyakorolhat az egészségre pszichológusok szerint, írja a The Guardian.

A nevadai és a michigani egyetem kutatói 373 heteroszexuális párt vizsgáltak, hogy a bizonyos témákban való nézeteltérések – mint a gyerekek, a pénz vagy a szabadidős tevékenységek – milyen negatív egészségügyi hatásokkal bírnak a szervezetükre.

A házasság első 16 évében követték figyelemmel a házaspárokat, aztán összehasonlították a sokat veszekedő férjek és feleségek egészségügyi állapotát a kevesebbet veszekedőkével.

A tanulmány eredménye, hogy a konfliktusokban gazdag házasság mind a férfiak mind a nők egészségét negatívan érintette, bár a férfiaknál jelentősebb volt a hatás.

A veszekedések olyan káros reakciókat eredményezhetnek, mint a gyulladás, az étvágycsökkenés vagy a stresszhormonok felszabadulása. Ezek mindegyike befolyásolhatja a szívműködést és az immunrendszer működését is.

Rosie Shrout kutatásvezető arról beszélt, hogy egy kapcsolatban a túl sok vita olyan káros az egészségre, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Mint fogalmazott, a konfliktusok különösen rossz hatással lehetnek a szervezetre, ha a felek ellenségesek vagy védekezőek a nézeteltérések során, vagy ha újra és újra ugyanazon a problémán vitatkoznak anélkül, hogy sikerülne rá megoldást találni.

A férjemet már csak szeretettel szeretem, váljak?
Olvasónk leírta, hogyan érzi magát az ellaposodott házasságában.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik