Szórakozás

„A férj a feleség húgába szeretett bele”

A férj lelép a sógornőjével, és ott marad két kisgyerek, a feleség, a szülők és egyéb rokonok, akiknek le kell nyelniük a fájdalmat és a kudarcot. Újabb olvasói történetet osztunk meg, amit az élet írt, és ha te is megosztanád, milyen fájdalmas párkapcsolatod volt, vagy a szakítás nehézségeivel küszködsz és segítséget kérsz, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

A tágabb családi körömben előfordult esetet szeretném leírni, tényleg megtörtént, hogy a férj a feleség húgába szeretett bele, el is vette. A férjnek és feleségnek két kisiskolás fia volt akkor, amikor a válás megtörtént, a sógornő szingliként bonyolódott bele a család életébe. A két lánytestvér, a feleség és a húg szülei szinte az eszüket vesztették a történtek miatt.A válás önmagában rossz, de akkor már egy idegennel, mintsem rokonnal. Ebben a valós történetben a gyerekeknek a szülők mondták el, hogy édesapjuk elhagyja őket és a nagynénjükkel összeházasodik. Mostanra a gyerekek felnőttek, és nem tartják a kapcsolatukat a nagynénivel, csak az édesapjukkal.

Az olvasói levelet Lili küldte a történetről, egy ilyen mértékű családi trauma egy életen át végigkísér mindenkit, az új házaspárt is. A korábban megjelent olvasói levélre reagált Lili, Napsugár hasonló történetet osztott meg az Így jártam bloggal.

A nővérem miatt válunk, kavart a férjemmel
10 évnyi együtt töltött időt cserélt le a férj a sógornőjére, olvasónk gyászol.

Hogyan juthat idáig egy testvérkapcsolat?

A bűntudat, a titkolózás és az árulás mind jelen vannak ilyenkor, a sógornő egész bizos, hogy sokáig bűntudatban élt az érzései miatt. A férj szintén, és mivel a gyerekeivel szembe kell néznie életük végéig, a szégyen és a bűntudat nagy valószínűséggel jelen van a családi kapcsolatokban. A válás sosem könnyű, ha pedig egy másik családtag miatt történik meg, mint például a sógornő, ráadásul a hűtlenségből később házasság is lesz, mindenkire kihat a veszteség érzése.

Abból kiindulva, hogy nagy valószínűséggel nem volt minden rendben a házassággal, a két testvér kapcsolata döntő lehet abban, hogy megértsük, miért hágták át ezt a tabut. Hiszen a sógor/sógornő abszolút az, és ha viszonzásra találnak az érzelmek, akkor komoly gondról beszélhetünk.

Más dolog csak plátóian szeretni valakit, és más dolog meg is élni.

Általában ha egy harmadik fél belép a képbe, valami hiányozhat az eredeti kapcsolatból, amit ő pótolhat. Ha ez a személy a sógornő, akkor a csábító testvér tudatalattijában számtalan motiváció húzódhat meg. Akár az, hogy rivalizál a testvérével: én ezt is jobban csinálom nálad. Vagy az, hogy úgy érzi, neki jobban jár a boldogság, és hát persze, hogy olyasvalakivel, aki a testvérét is láthatóan boldoggá tette.

Az is lehet, hogy a csábító testvér így kárpótolja önmagát, amiért gyerekkorában mellőzöttnek érezte magát, lehet, hogy ezt a szülők alakították így, és mindent megadtak a másik testvérnek: őt szerették jobban. A sógor és sógornő viszonyának akár az is alapja lehet, hogy a csábító fél így akarja megszabadítani a rossz férfitől a testvérét, ezzel védve őt a rossz házasságtól. Sőt, a szülői minta és a saját párkapcsolati gondok is közrejátszhatnak, például ha apa rendszeresen csalta anyát, és akár el is hagyta egy másik nőért.

Sajnos vannak olyan szeretői viszonyok, amiket jobb elkerülni, mint megélni, és a sógorral való kavarás, sőt, későbbi házasság pontosan ilyen kapcsolat. Leginkább akkor óriási baklövés, ha gyerekek is vannak – mint olvasónk példája esetében. A férj szempontjából érthetetlen, hogy nem vette figyelembe azt, hogy elsősorban apa és férj, felelősséggel tartozik a két kisgyerekéért. A sógornővel való kapcsolattal rengeteg fájdalmat és kudarcot okozott, mentálisan biztos, hogy rossz hatással van mindenkire a családban a tabu-kapcsolat.

És hogy hogyan lehet idáig eljutni egy kapcsolatban? A konfliktuskezelés hiánya, a veszekedések, a biztonságérzés elvesztése, a mérgező légkör, a lojalitás-konfliktusok könnyen a szakadék felé sodorhatják az emberi kapcsolatokat. Akármi is vezet odáig, hogy apu a nagynénivel éljen tovább, a válás utáni átrendeződött életnek fontos része, hogy a gyerekek biztonságérzete ne sérüljön. Az újfajta együttműködés kialakítása elengedhetetlen a közös felelősségvállalás miatt a gyerekekkel, akkor is, ha a férj a sógornővel éli tovább az életét.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik