Nagyvilág
A female black rhinoceros one of three individuals about to the translocated, stands in a transport crate, in Nairobi National Park, on June 26, 2018. 
Kenya Wildlife Services proceeded to relocate some rhinoceroses on June 26, 2018 from Nairobi National Park to Tsavo-East National Park in an effort to repopulate habitat around the country which rhinoceros population had been decimated by poaching and harsh climatic changes. / AFP PHOTO / TONY KARUMBA

Áttelepítés közben pusztult el nyolc súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 07. 13. 15:33

Elpusztult Kenyában nyolc keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a kihalás fenyegette faj megmentése érdekében.
Korábban a témában:

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből – közölte a kenyai idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium, megerősítve és pontosítva a vadvédelmi katasztrófáról szóló pénteki sajtóértesüléseket.  A közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztik, az életben maradt állatokat szoros megfigyelés alatt tartják, és fegyelmi eljárás indul, ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres áttelepítést hajtott végre, és a mostanihoz hasonló kudarcra több mint egy évtizede nem volt példa.

A minisztérium nem közölte, hogy hány példány átszállítása történt meg eddig.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális katasztrófának nevezte a nagy fanfárral végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget. “Rendkívüli aggodalmának” adott hangot a WWF Kenya is.

Kenyában él a világ még meglévő keskenyszájú orrszarvúinak 80 százaléka, a tavalyi adat szerint 745 példány.A hatóságok azért fogtak az áttelepítésbe, hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítsanak a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről terveztek átszállítani az ország délkeleti részén elterülő Tsavo East Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed – 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú – alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el.

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

Najib Balala idegenforgalmi és vadvédelmi miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú marad az átköltöztetést követően.

A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre

– mondta a miniszter az akciót júniusban bejelentve.

Jeremiah Kimathi, one of the dedicated rhino care givers at the ol-Pejeta conservancy, stands next to Najin, one of the only two remaining female northern white rhinos, in their paddock on March 20, 2018 in Nanyuki, north of capital Nairobi.
Sudan, the last male northern white rhino, has died in Kenya at the age of 45, after becoming a symbol of efforts to save his subspecies from extinction, a fate that only science can now prevent.  / AFP PHOTO / TONY KARUMBA
Mesterséges megtermékenyítéssel fel tudják támasztani az északi szélesszájú rinocéroszt
Újraéledt a remény, hogy megmenthető a közvetlenül a kihalás előtt álló alfaj.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.