Nagyvilág

Tízmillió észak-koreai szorul humanitárius segítségre

Nagyon egyértelmű, hogy Észak-Korea humanitárius segítségre szorul - jelentette ki Mark Lowcock, akinek személyében 2011 óta első ízben járt az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője az elszigetelt ázsiai országban.

Mark Lowcock hétfőn érkezett Phenjanba, Észak-Korea fővárosába. Találkozott szerdán a névleges államfő és a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöki tisztségét betöltő Kim Jong Nammal – jelentette az észak-koreai állami média.

Az ENSZ humanitárius ügyek koordinátora videót tett közzé a tapasztalatairól, miután látogatást tett az ország északnyugati térségében.

Egy dolog, amit láttunk, az az, hogy itt egyértelműen humanitárius segítségre van szükség

– áll az ENSZ honlapján lévő hivatalos Twitter-oldalán lévő felvételben.

A falusi térségekben élő gyermekek több mint fele – így azokon a településeken is, amelyeket meglátogattunk – nem jut tiszta vízhez, csak fertőzött vízforrásokhoz.

Kim Dzsongun az amerikai külügyminisztert fogadta volna, de ehelyett inkább elment egy krumpliföldre szétnézni
Mike Pompeo azért utazott Észak-Koreába, hogy a diktátorral találkozzon. Ez nem jött össze.

Bár az ENSZ szervezte segélyszállításokra és műveletekre nem vonatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt büntetőintézkedések, ENSZ-illetékesek figyelmeztettek, hogy az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek miatti nemzetközi szankciók miatt lassú a segélyszállítás, és ez nehezíti a humanitárius gondok megoldását.

Az észak-koreai gyermekek mintegy 20 százaléka alultáplált, egyértelmű, hogy növelni kell a segélyezés finanszírozását

– közölte Marc Lowcock.

Az ENSZ saját közlése szerint pénzhiány miatt novemberben leállította az észak-koreai óvodások étkeztetésének támogatását, és közölte, hogy a 2018. évi segélyprogramja 90 százalékban alulfinanszírozott.

Az ENSZ által finanszírozott kórházban tett látogatása során Lowcock 140 gümőkóros pácienst talált, de mindössze 40 ellátására volt elegendő gyógyszer.

A világszervezet közleménye szerint több mint 10 millió ember, azaz az észak-koreai népesség mintegy negyven százaléka szorul humanitárius segítségre.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ed Jones

Ajánlott videó

Olvasói sztorik