Nagyvilág

Kim Dzsongun az amerikai külügyminisztert fogadta volna, de ehelyett inkább elment egy krumpliföldre szétnézni

Az észak-koreai állami hírügynökség írása szerint Kim Dzsongun inkább meglátogatott egy krumpliföldet, minthogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel egyeztessen az atommentesítésről, tudósít a Sky News.

Pompeo pénteken és szombaton vett részt kétnapos látogatáson Phenjanban, hogy megállapodjanak a Donald Trump és az észak-koreai diktátor közt megtartott csúcstalálkozón aláírt dokumentum részleteiről.

Csakhogy Kim Dzsongun hét napra eltűnt a nyilvánosság elől, pedig a KCNA hírügynökség általában minden lépéséről be szokott számolni.

A két ország kapcsolata ezzel ismét váratlan fordulatot vett, az észak-koreai rezsim szócsövének számító lap ugyanis arról írt, hogy Amerika gengszterszerű gondolkodásmódot folytat az egyeztetések során.

Trump: Észak-Korea már nem jelent nukleáris fenyegetést, aludjanak jól éjszaka
Az amerikai elnök rendkívül elégedett a szingapúri tárgyalásokkal.

Az Egyesült Államok ezzel szemben produktívnak értékelték a párbeszédet. Beismerték, hogy a találkozó nem jött össze Kim Dzsongunnal, de jobbkeze, Kim Yong-chol a külügyminiszter rendelkezésére állt.

A CNN úgy értesült, hogy ennél rosszabbul nem is alakulhatott volna a kiruccanás.

Trump egyébként CD-n küldte el ajándékba Elton John Rocket Man (rakétaember) című slágerét Kimnek, de Pompeónak nem volt lehetősége átadni azt, úgyhogy hazavitte.

A diktátorról végül kedden közölt fotókat a KCNA, amint egy krumpliföldön magyaráz a gazdáknak.

A beszámolók szerint Kim arról beszélt nekik, ültessenek több fajta burgonyát is, hogy biztosítsák a megfelelő minőséget és mennyiséget.

Europress/AFP/KCNA

Kiemelt kép: Europress/AFP/KCNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik