Nagyvilág

Matolcsy nem bír leállni, megint Ausztria utoléréséről álmodozik

Nagy baj lehet Magyarországon, ha 180 pontba szedett javaslatcsomaggal lehet csak orvosolni – márpedig ekkora intézkedéscsomagot tett le az asztalra a Matolcsy György irányította Magyar Nemzeti Bank. Mit ad isten, pont ma tárgyalja a – Matolcsyval nem felhőtlen viszonyt ápoló – Varga Mihály,  pénzügyminiszter vezette Versenyképességi Tanács, hogyan lehetne lendületet adni a gazdaságnak.

Matolcsy nemhogy nem először igyekszik valami hangzatos, reformként csomagolt programmal kedveskedni Orbán Viktor kormányfőnek, hanem 2010 óta ez a sokadik, fogadkozásnak is felfogható intézkedéshalmaz, amelynek élére szeretne állni.

Előszeretettel emlegeti Matolcsy, hogy Ausztriát hogyan és mikor előzzük meg. Bő két éve azt hangoztatta a jegybankelnök az említett könyv bemutatóján, hogy Magyarország 2010 után ráállt a tartós gazdasági növekedési pályára, és hogy 25 év alatt elérhetjük Ausztriát.

Úgy fest, a szufla elfogyhatott, mert a mostani 180 javaslatot pont azzal indokolják, hogy a fejlett gazdaságokhoz való sikeres hosszú távú felzárkózáshoz a versenyképesség célzott javítására van szükség.

Idén márciusban már csak 2050-re tette Orbán Viktor jobbkeze, hogy Ausztria utolérése megtörténik.

A mostani anyagban elég tág időintervallumot mer csak megjelölni a Matolcsy-vezette jegybank. Ha semmit nem csinálna az ország vezetése, riogat az MNB, lényegében nem közelednénk, na de ha bevenné az ország lakossága a 180 összetevőből álló, a jegybankban összeírt, reformnak nevezett csodaszert, akkor tíz év múlva közel lehetünk az osztrák élet- és bérszínvonalhoz (annak 80 százalékára emelkedhet a mutató a mostani szűk 60 százalékról).

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik