Gazdaság

Így érné utol Matolcsy Ausztriát

Merthogy az a terv, hogy 25 éven belül lehagyjuk az osztrák gazdaságot.

A Világgazdaság szerint már Orbán Viktor asztalán van az a terv, amellyel „Magyarország huszonöt év alatt utolérné Ausztria gazdaságát”. A csomag elkészítésében Matolcsy György MNB-elnök is részt vett, a terv elemei pedig a jegybank által ezen a héten kiadott, Versenyképesség és növekedés című kötetben köszönnek vissza.

A tanulmány szerint a versenyképesség növeléséhez csökkenteni kell a munkát terhelő adatokat, a közmunkásokat tanítani kellene, és a vállalatok is többet foglalkoztathatnának közülük. A terv része, hogy az állam finanszírozhatná egy ideig a dolgozó teljes munkaerőköltségét, ha a piaci foglalkoztató utána tovább alkalmazná. Ösztönöznék a korhatáron túli munkavállalást azzal, hogy a nettó átlagkereset nagyobb százalékát vennék alapul a nyugdíj meghatározásához.

Kiszámítható üzleti környezetre lenne szükség, adócsökkentést adnának a bankoknak a hitelezés növeléséért cserébe. Stratégiai kulcságazat lehetne az elektronika, járműipar, turizmus, élelmiszeripar, logisztika, infokommunikáció, gyógyszeripar, biotechnológia, az orvosi műszergyártás és a kreatív ipar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik