Nagyvilág

Többször is víz alá kerülnek mentés közben a thai gyerekek

Három búvár segítségével két kilométert kell megtenniük a thaiföldi fiúknak – rajtuk csak légzőmaszk van, kötélbe kapaszkodnak, három víz alatti szakaszt kell megtenniük. Eddig óriási szerencséjük volt, magyar barlangi mentő segítségével pillantunk be a mentés részleteibe, kulisszatitkaiba.

Nyolc gyereket már kihoztak a vízzel elöntött thai barlangból, még négyen plusz az edzőjük – hiszen tudjuk, egy focicsapatról van szó – várnak sorukra. Az első sikerek mindenkit reménnyel töltenek el, és míg a legújabb híreket várjuk a helyszínről, összefoglaljuk a mentés részleteit, egymás mellé tesszük a töredékesen érkező információkat, amelyeket Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője segít szakmai alapossággal összekapcsolni.

Szerencsés részletek és okos reagálás

Kezdjük azzal, hogy már az elején több szerencsés momentum is közrejátszott. A csapat, ugye, barlangi sétán vett rész, amikor a heves esőzések hatására a beszivárgó csapadékvíz kezdte elönteni a járatokat.

Ez történhet úgy is, mint a katasztrófafilmeken, hogy szembe vágtat egy mindent elsöprő áradat, de esetünkben a vízszint gyors emelkedése volt intő jel. Helyesen és gyorsan reagáltak, amikor ezt látva egy magasabban fekvő, viszonylag száraz és nagyobb méretű terembe húzódtak vissza

– ­ mondja a 24.hu-nak Horváth Richárd.

Laikusként annyit mondhatunk, ez volt eddigi életben maradásuk alapja. A kihűléstől nem kellett nagyon tartani, a trópusi klímán a föld alatt is 20 fokos hőmérséklet uralkodik. Vizük is volt, a barlang falán kiristálytiszta vizet lehet befogni, így elkerülhették a sáros áradat jelentette esetleges fertőzést.

A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú az edzőjével a Tham Luang-barlangban
Fotó:Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Rövid távon az oxigénhiány jelenthetett volna életveszélyt. A kőzet ugyan tele van repedésekkel, természetes úton folyamatosan „szellőzik”, ám egy ekkora tömeg azért rendesen fogyaszt oxigént. Itt volt ismét életmentő a szerencse: az üreg légtere megfelelő méretű, illetve sikerül mesterségesen is pótolni. Az éhezés „hosszabb távon” jelent komoly problémát, és fentieken kívül – mind a mai napig – lelki tényezők jelentenek még komoly rizikót. Főleg a mentés során.

Megtalálásukat segítette, hogy a barlang főjáratában tartózkodtak, így a búvárok viszonylag hamar rájuk bukkantak:

Ilyenkor a mentésben résztvevők akkurátusan haladnak előre, feltárják a vízszint feletti tereket. Ha a terep bonyolult, szerteágazó járatok alkotják, nyilvánvalóan fel kell osztani az útvonalakat, ami a legfontosabb tényező, az idő rovására megy

– emeli ki a szakember.

Hosszú előkészületek

A mentés előkészítése kívülállóként érthetetlenül sok időt vett igénybe, de ennek is megvolt az oka. Miután kizárták annak lehetőségét, hogy a felszínről lefúrnak értük, illetve rövidebb, biztonságosabb járatot keresnek, a víz alatti mentésre kellett a gyerekeket fizikailag, lélekben és technikailag is felkészíteni. Utóbbi nem azt jelenti, hogy búvár gyorstalpalót tartottak volna, hanem azt gyakorolták, hogyan kell a maszkban lélegezni, szükség esetén a nyomást kiegyenlíteni, a búvárt követni majd a kávészínű vízben.

Közben pedig elképesztő profi módon szivattyúzással és a víz útjában álló akadályok lebontásával mostanra 30 százalékkal sikerült csökkenteni a barlang vízszintjét ahhoz képest, amekkora megtalálásuk napján volt.

Pedig a rettegett monszun azóta megérkezett, ám ismét szerencse: az esőzések intenzitása bőven alulmúlja a várakozásokat.

Fotó: Rungrodzs Jongrit/EPA/MTI

A búvár tragédiája és a légrések

Ide kívánkozik a mentésben elhunyt búvár tragédiája. Részletek még szakmai körökben sem ismertek, mondhatni hírzárlat van, mindössze annyit tudni, hogy a korábban kommandósként szolgáló thai önkéntes levegője elfogyott, miközben oxigénpalackokat vitt a fiúk üregébe.

Egyelőre nincs egzakt válasz, annak mindenesetre kicsi az esélye, hogy ebben a helyzetben a palackból elfogyjon az oxigén

– véli Horváth Richárd.

Tudni kell, hogy a terem négy kilométernyire van a barlang bejáratától, ebből két összesen kilométeres rész van elárasztva. De itt is több légrés található, összesen 3-4 olyan szakaszon kell átjutni, ahol a mennyezetig ér a víz, a szakma ezt szifonnak nevezi. Ezekben a búvár palackját használja, a légrésekben viszont feljön, a felszínen lélegezve halad.

Megtörténhetett, hogy valamely légrés oxigéntartalma alacsony volt. Belégzésnél ezt az ember nem érzi, de akár pillanatokon belül eszméletvesztés következhet be, és mivel egyedül volt, ez végzetesnek bizonyult. Ismételjük, nem tudjuk pontosan mi történt, ez csak feltételezés, egy valószínű forgatókönyv.

Fotó: Ye Aung Thu / AFP

Palack nincs rajtuk

Térjünk át akkor a mentésre. A kivezető úton a szakemberek úgynevezett vezetőkötelet feszítettek ki, ebben kapaszkodva lehet biztonsággal haladni a zavaros vízben.

Egy gyereket két-három búvár kísér. Az egyik előtte úszik, ő viszi a mentett fiú palackját is, a gyerekeken ugyanis nincs ilyen, csak a légzőmaszk.

Mögötte másik búvár halad segítve a mozgását. Harmadik társuk – minden esetben thai nemzetiségű – a légrésekben tartott pihenők alatt kommunikál a fiúkkal.

Ábra az útvonalról:

Elképzelhetetlenül sok dől most el fejben. A mentést ugyanaz a 18 búvár végzi, aki eddig is találkozott a fiúkkal, talán feléjük a legnagyobb a bizalom a bent rekedt kis csapat részéről. A sorrend is helyben dől el, megint csak általános példa:

Logikusan a legjobb kondiban lévő srácokkal kellene kezdeni, de az adott helyzet mindent felülírhat. Így az is, hogy a legelesettebbeket viszik először, ezzel is növelve a benti lelkesedést: »látod, neki is sikerült!«

– magyarázza a barlangi mentő.

Nyolc gyerek tehát már kint van, a legfrissebb fejleményekről folyamatosan beszámolunk.

Kiemelt kép: Thai Királyi Tengerészgyalogság / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik