Nagyvilág

Fogy az oxigén: bajban a barlangban rekedt diákok, közben meghalt egy mentőbúvár

Elfogyott az oxigénje, ezért megfulladt egy egykori thaiföldi haditengerész, aki részt vett abban a mentőakcióban, amely során 12 tinédzserkorú fiatalt próbálnak kimenteni egy vízzel elárasztott barlangrendszerből Thaiföldön – közölte a BBC. A szerencsétlenül járt búvárt egy társa hozta ki, ám már nem sikerült újraéleszteni a férfit.

A diákokat és edzőjüket egyébként csodával határos módon élve találták meg a barlangban. A fiatalok még június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az első hírek arról szóltak, hogy akár hónapokba is telhet a kimentésük, de ezt később cáfolták. A csoportot két brit mentő búvár érte el hétfőn, kilenc nappal eltűnésük után.

A mentési munkálatokban körülbelül ezer ember vesz részt, beleértve a haditengerészeti búvárokat, a katonaságot és a civil önkénteseket.

A mentőakcióval sietni kell, ugyanis a hatóságok most azt állítják, hogy aggodalomra ad okot az oxigén szint csökkenése a kamrában, ahol a fiúk csapdába estek. Ezért most azon is dolgoznak, hogy egy körülbelül 5 kilométeres kábelt vezessenek be a barlangba, hogy oxigént juttassanak a barlangba.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / YE AUNG THU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik