Nagyvilág

Seehofer elszámította magát, az AfD erősödik Bajorországban

16 százalékra erősödött Bajorországban az Alternative für Deutschland (AfD) nevű bevándorlásellenes párt — írta meg az RTL, az ntv és Trendbarometer közös felmérése alapján a német Focus. A lap szerint ezzel bebizonyosodott, hogy Horst Seehofer és az SPD-s Marcus Söder elszámította magát, amikor azzal kalkuláltak, hogy a keményvonalas bevándorláspolitikával visszaszerzik Bajorország bizalmát.

A közvéleménykutatás alapján ha most lennének a bajor választások, a CSU csak a szavazatok 34 százalékát szerezné meg, így meg sem közelítené a vágyott abszolút többséget. A lap szerint a kemény menekültpolitikával Seehofer és Söder az AfD-től akartak választókat elszipkázni, azonban a számok tükrében éppen az ellenkezője történt. Az igaz vesztes az SPD, a párt már csak a negyedik legerősebb tényező a tartományban.

Ráadásul az AfD az országos számok tükrében is sosem látott magasságokban van: egy százalékos erősödéssel érte el a 16 százalékot, míg a CDU-CSU éppen ennyit veszített egyetlen hét alatt.

Fotó: Carsten Koall/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik