Közélet
The sons of murdered journalist Daphne Caruana Galizia carry the coffin of their mother out of the church in Mosta, on November 3, 2017, after her funeral ceremony. 
The anti-corruption campaigner will be laid to rest after a service in Mosta, close to the site where the blogger was blown up in a car bombing in an October 16 attack which made headlines around the world. Caruana Galizia, 53, had made repeated and detailed corruption allegations for years against Prime Minister Joseph Muscat's inner circle and had recently turned her investigative scrutiny on the opposition as well.
 / AFP PHOTO / Matthew Mirabelli / Malta OUT

Eltemették a meggyilkolt máltai újságírónőt

24.hu
24.hu

2017. 11. 03. 18:15

Végső nyugalomra helyezték pénteken Daphne Caruana Galizia korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó máltai újságírónőt, akit az autójába rejtett pokolgéppel öltek meg.
Korábban a témában:

Galizia többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került.

Halála idején 42 jogi eljárás folyt az újságírónő ellen rágalmazás miatt.

A temetésen mintegy 1500-an vettek részt, a misét celebráló katolikus pap pedig figyelmeztette a Galizia gyilkosait, hogy sohasem menekülnek meg Isten igazságától. Emellett felszólította a temetésen részt vevő újságírókat, hogy folytassák az igazság feltárását.

A szertartáson Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is részt vett, a máltai kormány és az ellenzék magas rangú tisztségviselői azonban Galizia családjának kívánságára távol maradtak.

Galizia egyik nagy port kavart cikkében arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el.

Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat.

Flowers and tributes lay at the foot of the Great Siege monument in Valletta, Malta, on October 19, 2017 which has been turned into a temporary shrine for Maltese journalist and blogger Daphne Caruana Galizia (picture) who was killed by a car bomb outside her home in Bidnjia, Malta, on October 16, 2017. / AFP PHOTO / Matthew Mirabelli
Hogy történhet, hogy egy biztonságos országban egyszer csak felrobbantanak egy újságírót?
Daphne Caruana Galizia fél órával a halála előtt arról írt, hogy egyre elkeseredettebb, mert a kormányt nem lehet elszámoltatni.

Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszternek és Keith Schembrinek, Muscat kabinetfőnökének is titkos cége volt Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A máltai kormány 1 millió eurót (310 millió forintot) ajánlott annak, aki érdemi információval bír a gyilkosság felelőseivel összefüggésben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) eközben közölte, hogy az utóbbi 11 évben mintegy 930 újságírót öltek meg, minden tíz gyilkosságból kilenc büntetlenül marad. Átlagosan minden negyedik nap megölnek egy újságírót – tette hozzá a szervezet.

Az UNESCO emellett rámutatott, hogy a meggyilkolt újságírók 93 százaléka annak az országnak az állampolgára volt, ahol megölték, 94 százalékuk férfi, 29 százalékuk televíziós újságíró, 17 százalékuk pedig szabadúszó volt.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO /Malta OUT/Matthew Mirabelli/

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.