Nagyvilág
Brüsszel, 2010. december 17.
Silvio BERLUSCONI olasz miniszterelnök (b) és ORBÁN Viktor magyar kormányfõ kezet fog megbeszélésük kezdetén Brüsszelben 2010. december 17-én. A két politikus az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos, évzáró csúcstalálkozóján vesz részt a belga fõvárosban.
Szabadon felhasználható felvétel!
(MTI Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna)

Berlusconi szerint nem szabad szövetkezni a V4-ekkel

24.hu
24.hu

2018. 06. 29. 11:38

Nem az unió külső határait, csak a sajátjukat akarják megvédeni – véli a volt olasz miniszterelnök.
Korábban a témában:

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök óva intette az olasz kormányt attól, hogy szövetséget kössön a visegrádi négyek (V4) országcsoporttal, mert annak tagjai nem az Európai Unió külső határainak védelmét akarják biztosítani, hanem csak a saját nemzeti határaikat akarják megvédeni.

„Naiv lenne azt gondolni, hogy a V4-csoport vagy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) jó szövetségese lehetne Olaszországnak” – írta Berlusconi a római kormánynak címzett nyílt levelében, amely pénteken jelent meg a Corriere della Sera című olasz napilapban. Ezek az országok az esetek többségében visszaküldenék Olaszországba az illegális bevándorlókat – tette hozzá a Hajrá Olaszország (FI) elnöke.

A nyílt levélben Berlusconi arra figyelmeztette Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy kerülje a konfrontációt Brüsszellel. „Európa nélkül vagy Európa ellenében nem lehet a problémákat megoldani, azok csak súlyosbodni fognak. Saját tapasztalatomból tudom, hogy Olaszország akkor ért el jó eredményeket, amikor koalíciókra és szövetségekre tudott építeni” – fejtette ki Berlusconi. Hozzátette: annak az Európának a sorsa forog most kockán, amelyet jelenlegi formájában ismerünk, „amely a mi generációnk nagy álmából jött létre”.

Berlusconi visszautasította az Olaszország migrációs politikáját érő európai bírálatokat, különösen azokat, amelyek olyan országoktól érkeznek, mint például Franciaország, amelyet „súlyos felelősség terhel a líbiai tragédiáért és az egész menekültválságért”.

Olaszország többé nem képes egyedül viselni a migrációs válság terhét. Egy Afrikának nyújtandó „Marshall-segélyre” lenne szükség, csak így lehetne jövőképet biztosítani az afrikai kontinensnek – hangsúlyozta Berlusconi nyílt levelében. (MTI, fotó: Miniszterelnökség / Burger Barna)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.