Nagyvilág

Salvini: Szép szavakkal soha nem értünk el semmit

Az olasz belügyminiszter a többi EU-tagállamtól azt várja, hogy jobban vegyék ki részüket a menekültválság megoldásából.

Az olasz belügyminiszter bóknak veszi, ha populistának nevezik – erről Matteo Salvini a CNN-nek nyilatkozott. Mint mondta, számára kötelesség és öröm meghallgatni az embereket, miniszterként is ellátogatni a városokba, terekre. Szerinte a Brexit, vagy az olasz és osztrák választások tanulsága is az, hogy az emberek identitást, biztonságot és munkát akarnak.

Élesen kritizálta az uniós vezetőket, amiért képtelenek cselekedni a menekültválság megoldása érdekében, szerinte Olaszország az elmúlt hónapokban többet ért el, mint ők a többévi szócsépléssel. „Szép szavakkal soha nem értünk el semmit” – jelentette ki, hozzátéve, hogy kormánya lépéseivel most sikerült elérniük, hogy meghallgassák őket.

Spanyolország lépett (azzal, hogy Olaszország helyett fogadták az Aquarius mentőhajót), Máltának is lépnie kell (a Lifeline mentőhajó ügyében) – idézte fel, utalva arra az olasz elvárásra, hogy a többi uniós tagállam jobban vegye ki a részét a feladatokból. Szerinte felül kell vizsgálni a dublini eljárást, ezen felül megállapodásra kell jutni azokkal az országokkal, ahonnan a menedékkérők elindulnak, mert ez kevesebb költséggel jár, mint európai befogadóközpontokban ellátni őket.

Emlékeztetett, hogy Angela Merkel kijelentette: Olaszországot nem szabad magára hagyni. Szerinte ideje ezt átültetni a gyakorlatba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik