Nagyvilág

Kevesebb a menekült a Földközi-tengeren, mint a menekültválság előtt

Egyre komolyabb nehézségekbe ütköznek a Földközi-tengeri mentőhajók, ha európai kikötőt kell keresniük a kimentett menekültekkel a fedélzetükön. Június elején a olasz belügyminiszter, Matteo Salvini kitiltotta az ország kikötőiből az Aquariust, majd Málta is hasonló döntést hozott.

A magyar kormányfő és a Fidesz az eset óta folyamatosan Soros-hajókról beszél. Hidvéghi Balázs, a Fidesz szóvivője például azt állította, hogy

iparszerűen zajlik évek óta az a gyakorlat, hogy a Soros-hálózat hajói kvázi együttműködve az embercsempészekkel szállítják át Európába az emberek tömegeit.

Bár az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquariussal sok, több mint 600 menekült léphetett végül Európába, a statisztikák szerint éves szinten folyamatosan csökken a Földközi-tengeren keresztül érkező menekültek száma.

A statista.com az ENSZ égisze alatt működő ügynökség, az UNHCR adataira támaszkodva infografikát készített az elmúlt négy év trendjéről.

Ebből az derül ki, hogy a 2015-ös migrációs csúcs óta gyorsan apad a menekült hullám. A tengeri menekültek száma tavaly már jóval a 2014-es, a legdurvább évet megelőző év összlétszáma alatt volt.

A négy éves időszak alatt az UNHCR becslése szerint több mint 16 ezren veszthették életüket a tengeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik