Nagyvilág

Albánia még a csatlakozásért cserébe sem kér az EU menekülttáboraiból

Edi Rama albán miniszterelnök kategorikusan elutasította azt az ötletet, hogy az Európai Unió menekülttáborokat hozzon létre az ország területén — számolt be a Welt a Bild cikke alapján. Rama szerint ez akkoris érvényes, ha cserébe csatlakozhatnának az EU-hoz.

Rama ellenezte, hogy

kétségbeesett embereket úgy helyezzenek el, mint a mérgező hulladékot, ami senkinek sem kell.

Az albán miniszterelnök közölte: országa mindig készen áll arra, hogy hozzájáruljanak Európa közös terheinek viseléséhez, de ez nem azt jelentheti azt, hogy a közös problémákkal egyedül Albániának kellene szembenéznie. Szerinte az uniós menekütügyi központok kialaktíása egy olyan veszélyes megoldás lenne, amivel Albániában torlódhatnának fel Európa menekültjei.

Az unió vezetői kedden elvben elfogadták Albánia csatlakozását a közösséghez, a sajtóban rögtön megindultak a spekulációk, hogy a döntésnek köze lehet az EU jelenlegi határain kívüli menekültcentrumok kialakításához. Utóbbiról szükségességáről beszélt a közelmúltban Sebastian Kurz osztrák kancellár és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is.

Fotó: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) és Edi Rama albán miniszterelnök egy sajtóértekezleten Szófiában, ahol Juncker az EU-tagjelölt nyugat-balkáni országok vezetõivel találkozott 2018. március 1-jén. (MTI/EPA/Vaszil Donev)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik