Nagyvilág

Orbán 2016-os tervét valósíthatja meg az Unió

Megegyezés születhet az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozóján arról, hogy központokat hozzanak létre Európán kívül a menedékkérők beadványainak elbírálására – közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

A Politico ismertette az uniós állam- illetve kormányfők elé terjesztendő zárónyilatkozat kiszivárgott vázlatát, amelynek értelmében olyan platformokat állítanának fel az EU határain kívül, ahol a hatóságok szakemberei az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve gyorsan

különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól, utóbbiakat pedig visszaküldhetnék hazájukba.

A cikk szerint a javaslat célja a migrációt és menedékjogot övező akut politikai válság megtörése, ezáltal áthidalhatók lennének a határellenőrzés szigorítását pártoló keményvonalas és a humanitárius szempontokat előtérbe helyező vezetők közötti nézetkülönbségek.

Ráadásul feltehetőleg kevesebben vágnának neki az életveszélyes földközi-tengeri átkelésnek.

Egyesek szerint a tervezet miatt éles bírálatok középpontjába kerülhet az EU, amiért más országokba „szervezi ki a problémáit”. Az elemzők a lehetséges partnerek között elsősorban Tunéziát és Albániát említették.

A Politico megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban már javaslatot tett hasonló létesítmények létrehozására.

A zárónyilatkozat tervezetében a határellenőrzés finanszírozásának növelését is sürgették a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban, valamint a líbiai parti őrség további támogatását.

A szövegtervezetben emellett arra is kitérnek: „a menedékkérők tagállamok közötti másodlagos mozgása súlyosan veszélyezteti a menekültügyi rendszer integritását, az uniós országoknak ezért minden lehetséges belső törvényhozási és adminisztratív eszközzel fel kell lépni ez ellen, és szorosan együtt kell működniük”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megküldte a vázlatot a tagállamoknak, és tárgyalni fog több vezetővel a jövő csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt, például az osztrák és a német kancellárral, illetve az olasz, a spanyol, a svéd és a magyar kormányfővel.

Kiemelt kép: Ludovic MARIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik