Nagyvilág

Sargentini nem izgul a fideszes támadások miatt

A jelentés szerinte arra szolgál, hogy zavarba hozza a tétlen kormányokat.

„Ki fogom bírni” – mondta a Népszavának Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő arra a felvetésre, hogy a Fidesz támogatói támadni fogják a közösségi médiában az után, hogy az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága elfogadta az általa jegyzett különjelentést a magyarországi helyzetről. A dokumentum szerint hazánkban fennáll a veszélye az európai értékek súlyos megsértésének, ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

A lapnak adott interjúban Sargentini elmondta, a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból is sok képviselő szavazott igennel a bizottságban. Az Európai Parlament plenáris ülése szeptemberben szavaz a jelentésről, Sargentini reméli, addig nem hoznak Budapesten újabb döntéseket, amelyek tovább rombolják a jogállamot. A jelentést mindenesetre folyamatosan frissíti.

Elmondta, mindent megtett azért, hogy a Fidesz képviselőinek módosító javaslatai bekerüljenek a jelentésbe, és hálás Gál Kinga fideszes EP-képviselő tényszerű javításaiért. Kijelentette: ez nem bírósági tárgyalás és nem a magyar kormánnyal folytatott tárgyalássorozat, hanem egy folyamat, amit az Európai Parlament azért kezdeményezett, mert évekig hiába kérte a Miniszteri Tanácsot, hogy foglalkozzon a magyarországi helyzettel.

Ez a jelentés arra szolgál, hogy zavarba hozza a kormányokat a tétlenségük miatt

– közölte Judith Sargentini, aki szerint az Európai Bizottság azért nem cselekszik, mert úgy ítéli meg, hogy az Európai Néppárt védelmébe venné a Fideszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik