Nagyvilág

Elutasították a volt NATO-főtitkár amerikai beutazási kérelmét

De Javier Solana is inkább bürokratikusnak gondolja az akadályt, mint politikainak.

Nem kapott beutazási engedélyt az Amerikai Egyesült Államokba Javier Solana korábbi NATO-főtitkár egy 2013-as iráni látogatása miatt – tudósít a New York Times.

A spanyol Solana, aki az 1990-es évek első felében hazájának külügyminisztere volt, az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának főképviselőjeként kezdeményező szerepet játszott az Iránnal megkötött atomalkuban, amelytől a Trump-kormányzat idén májusban egyoldalúan visszalépett. Ennek ellenére úgy gondolja, az elutasításnak bürokratikus, és nem politikai oka van.

Elmondta: amerikai látogatása előtt elektronikus beutazási kérelemmel élt, és először fordult vele elő, hogy a kérelmét elutasították. Így vízumért kell folyamodnia, ami bonyolultabb és drágább folyamat, része például a személyes nagykövetségi meghallgatás is.

Még 2016-ban, Barack Obama elnökségének idején döntött arról az amerikai kongresszus, hogy kizárják a vízummentességi programból azokat, akik 2011. március 1. után Iránba, Irakba, Szudánba vagy Szíriába utaztak. Ez alól egyedi elbírálással mentesülhetnek azok, akik újságíróként, segélymunkásként vagy kormánytisztviselőként utaztak ki.

Solana azt mondta, utoljára 2013-ban, Haszán Róháni elnök beiktatásakor utazott Iránba, de való igaz, hogy akkor nem volt semmilyen hivatalos kormányzati tisztsége.

Az Egyesült Államok madridi nagykövetségének sajtószóvivője a New York Times megkeresésére azt mondta, konkrét ügyekről nem nyilatkozhat, de felhívta a figyelmet arra, hogy a vízummentességgel kapcsolatos szabályok a belbiztonsági minisztérium honlapján fel vannak tüntetve. (Fotó: Europress / AFP / John MacDougall)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik