Nagyvilág
Pope Francis arrives in St. Peter's Square at the Vatican, for his weekly general audience, Wednesday, June 20, 2018. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto)

Ferenc pápa bírálta a bevándorlókat sújtó amerikai gyakorlatot

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 20. 14:18

Korábban a témában:

Ferenc pápa bírálta egy szerdán megjelent interjúban az amerikai bevándorlási hatóságoknak azt az eljárását, amelynek során gyerekeket szakítanak el a szüleiktől a mexikói határon az illegális bevándorlással szemben meghirdetett zéró tolerancia politikája alapján.

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Amerikai gyerekeket is kegyetlenül megkínoz a Trump-kormány
Az USA bevándorlási politikája miatt olyan gyerekeket is elválasztanak a szüleiktől, akik már amerikai állampolgárnak születtek. A pszichés következmények beláthatatlanok.

A Reuters hírügynökségnek még vasárnap adott interjúban a katolikus egyházfő leszögezte: nem könnyű a kérdés, de „a populizmus nem megoldás”. Hozzátette: egyetért az amerikai püspökökkel, akik nemrég a katolikus értékekkel ellentétesnek nevezték a bevándorlócsaládok szétszakítását azáltal, hogy a felnőtteket őrizetbe veszik, míg a gyerekeket állami menedékhelyekre irányítják.

Ferenc pápa szerint a populisták „pszichózist gerjesztenek” a bevándorlás kérdésében, miközben az olyan elöregedő társadalmak, mint például Európa is, demográfiai hanyatlással néznek szembe, és több bevándorlóra lenne szükségük. Bevándorlás nélkül Európa „ki fog ürülni” – mondta a pápa.

Nem lehet elutasítani senkit, aki már megérkezett. Be kell fogadni őket, segíteni, ellátni őket, aztán eldönteni, hol lehet őket elhelyezni, de Európa egész területén. Néhány kormány dolgozik egy ilyen megoldáson. Az embereket a lehető legjobb módon kell elhelyezni, de a hisztériakeltés nem fog segíteni, a populizmus nem hoz megoldást,

fejtette ki Ferenc pápa, hozzátéve, hogy az elfogadás, a tanulás és megfontoltság vezethet eredményre.

Az egyházfő más témáról szólva elmondta: elképzelhető, hogy el fogja fogadni további chilei püspökök lemondását is a dél-amerikai országot megrázó pedofilbotrány miatt, de azt nem árulta el, hogy mely püspökökre gondol.

A számos témát érintő interjúban az egyházfő kitért azokra a konzervatív körökre is, amelyek élesen bírálják az ő túlságosan liberálisnak tartott nézeteit például a szexualitással kapcsolatban vagy az elvált katolikusok irányában mutatott pozitív hozzáállását. Imádkozni szokott konzervatív ellenfeleiért, akik olykor „csúnya dolgokat” mondtak róla.

Ferenc pápa arról is beszélt, hogy azt tervezi, a jövőben több nőt nevezne ki a pápai államot kormányzó részlegek élére, mert úgy véli, a nők hatékonyabbak a konfliktusok megoldásában. 

A 81 éves egyházfő elmondta: jó az egészségi állapota, eltekintve lábfájásától, melyet gerincének állapota okoz, és nem is gondolkodik azon, hogy egészségügyi okokból visszavonuljon, ahogy azt elődje, XVI. Benedek pápa tette.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Massimo Valicchia/NurPhoto

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.