Nagyvilág

Varsó olyan lesz Brüsszellel, mint Orbán: elviselhetetlen

Amennyiben az Európai Bizottság nem állítja le a Varsóval szemben kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárást, Lengyelország fontos döntéseket, többek között a közös európai menekültügyi rendszer reformját fogja akadályozni - értesült csütörtökön a Dziennik Gazeta Prawna című, tekintélyes lengyel napilap.

Az általában jól értesült, független gazdasági napilap egy meg nem nevezett, a Brüsszellel folytatott párbeszéd hátterét ismerő forrást idéz.

A lap szerint Varsó nem számíthat arra, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzetével kapcsolatban az Európai Bizottsággal (EB) folytatott vita hamarosan lezárul. A cikk felidézi, Frans Timmermans, az EB első alelnöke szerdán felszólította a lengyel kormányt, hogy további sürgős lépéseket tegyen a Brüsszel által vitatott lengyel bírósági törvények módosítása érdekében. Közben Varsó az eljárás leállítása reményében több, a brüsszeli ajánlásoknak megfelelő változást fogadott már el.

A Dziennik Gazeta Prawnát tájékoztató forrás szerint Varsó adott helyzetben behúzza kéziféket az uniós fórumon hozandó több fontos döntésben.

Elleneztük már korábban a menedékjogi dublini rendelet módosítását (…), és behúzzuk a kéziféket a sokéves költségvetési keret kapcsán is

– közölte a forrás, hozzáfűzve,

kissé olyanok leszünk, mint amilyen Orbán (Viktor magyar kormányfő). Elviselhetetlenek.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

E magatartást a lap szerint Varsó a közös európai menekültügyi rendszer reformjára (Dublin IV.) vonatkozó tárgyalásokon is tanúsítani fogja az uniós tagországok állam- és kormányfőinek június végi brüsszeli csúcstalálkozóján.

Varsó részéről az uniós döntéshozatal akadályoztatásának célja Brüsszel meglágyítása, mielőtt a jogállamisági vita a nyári szünet után folytatódna – véli a lap.

A cikk szerint Varsó egyúttal bekeményítene a lengyel-holland kétoldalú kapcsolatokban is. A lengyel politikai  vezetők ugyanis azzal vádolják Mark Rutte holland kormányfőt, hogy ő biztatja honfitársát, Timmermanst a Lengyelországgal folytatott vita hevítésére, és elsősorban azért teszi, mert Lengyelországnak és Hollandiának eltérő érdekei vannak a 2022-2027-es uniós költségvetési keret ügyében.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította el Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerint eljárást, melyben következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 6-ai tanácsülésén.

Miközben mi az oroszokkal cicázunk, a lengyelek döntöttek és behívták Amerikát
Orbán Viktor szerint Magyarország úgy lehet sikeres, ha az oroszok, a törökök és a németek között egyensúlyoz. Lengyelország erről nagyon mást gondol.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik