Nagyvilág
Budapest, 2018. április 6.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésû emlékmû felavatásán Budafokon 2018. április 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varsó olyan lesz Brüsszellel, mint Orbán: elviselhetetlen

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 06. 14. 14:20

Amennyiben az Európai Bizottság nem állítja le a Varsóval szemben kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárást, Lengyelország fontos döntéseket, többek között a közös európai menekültügyi rendszer reformját fogja akadályozni - értesült csütörtökön a Dziennik Gazeta Prawna című, tekintélyes lengyel napilap.
Korábban a témában:

Az általában jól értesült, független gazdasági napilap egy meg nem nevezett, a Brüsszellel folytatott párbeszéd hátterét ismerő forrást idéz.

A lap szerint Varsó nem számíthat arra, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzetével kapcsolatban az Európai Bizottsággal (EB) folytatott vita hamarosan lezárul. A cikk felidézi, Frans Timmermans, az EB első alelnöke szerdán felszólította a lengyel kormányt, hogy további sürgős lépéseket tegyen a Brüsszel által vitatott lengyel bírósági törvények módosítása érdekében. Közben Varsó az eljárás leállítása reményében több, a brüsszeli ajánlásoknak megfelelő változást fogadott már el.

A Dziennik Gazeta Prawnát tájékoztató forrás szerint Varsó adott helyzetben behúzza kéziféket az uniós fórumon hozandó több fontos döntésben.

Elleneztük már korábban a menedékjogi dublini rendelet módosítását (…), és behúzzuk a kéziféket a sokéves költségvetési keret kapcsán is

– közölte a forrás, hozzáfűzve,

kissé olyanok leszünk, mint amilyen Orbán (Viktor magyar kormányfő). Elviselhetetlenek.

Brüsszel, 2018. március 8.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt Brüsszelben 2018. március 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
MTI/EPA/Olivier Hoslet

E magatartást a lap szerint Varsó a közös európai menekültügyi rendszer reformjára (Dublin IV.) vonatkozó tárgyalásokon is tanúsítani fogja az uniós tagországok állam- és kormányfőinek június végi brüsszeli csúcstalálkozóján.

Varsó részéről az uniós döntéshozatal akadályoztatásának célja Brüsszel meglágyítása, mielőtt a jogállamisági vita a nyári szünet után folytatódna – véli a lap.

A cikk szerint Varsó egyúttal bekeményítene a lengyel-holland kétoldalú kapcsolatokban is. A lengyel politikai  vezetők ugyanis azzal vádolják Mark Rutte holland kormányfőt, hogy ő biztatja honfitársát, Timmermanst a Lengyelországgal folytatott vita hevítésére, és elsősorban azért teszi, mert Lengyelországnak és Hollandiának eltérő érdekei vannak a 2022-2027-es uniós költségvetési keret ügyében.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította el Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerint eljárást, melyben következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 6-ai tanácsülésén.

Swidwin, 2014. április 23.
Amerikai légi deszantosok érkeznek a lengyelországi Swidwin légi támaszpontjára 2014. április 23-án, hogy az ottani egységekkel több hetes hadgyakorlatot tartsanak. Balról lengyel katonák menetelnek. Az amerikai ejtőernyősöket a fogadó ország kérésére küldték Lengyelországba, hogy növeljék a biztonságot a szomszédos Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusra tekintettel. (MTI/EPA/Marcin Bielecki)
Miközben mi az oroszokkal cicázunk, a lengyelek döntöttek és behívták Amerikát
Orbán Viktor szerint Magyarország úgy lehet sikeres, ha az oroszok, a törökök és a németek között egyensúlyoz. Lengyelország erről nagyon mást gondol.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.