Közélet

Putyin nagy barátjaként emlegették Orbánt az EP-ben

Ez egy egész hálózat, amely saját tervvel rendelkezik – vetették a lengyelek szemére.

„Putyin nagy barátjaként” emlegették szerdán Orbán Viktort az Európai Parlament vitanapján, amelynek fő témája a jogállamiság volt. Minderről a Hír TV számol be.

A holland miniszterelnök arról beszélt, hogy az EU csak akkor tud fejlődni, ha minden tagállamban tiszteletben tartják a jogállamiságot.

 Az uniós tagság nem egy szándéknyilatkozatból áll, az a sajtószabadság, a független igazságszolgáltatás, a jogbiztonság és más demokratikus vívmányok feltétel nélküli tiszteletén áll

– jelentette ki Mark Rutte.

A vita középpontjában a lengyel igazságügyi reform miatt zajló 7-es cikk szerinti eljárás állt, amelyben felszólalt Zdisław Krasnodębski lengyel kormánypárti képviselő is, kompromisszumképtelenséggel vádolva az Európai Bizottságot. Szerinte a lengyelek 82 százaléka támogatja a döntést.

A holland liberális Sophie In’t Veld azonban azt kérdezte:

Nem működnek önök együtt nagyon szorosan Steve Bannonnal, aki az Európai Uniót akarja aláásni? És Orbánnal, aki Putyin nagy barátja. Ez egy egész hálózat, amelyik saját tervvel rendelkezik

– vélekedett, hozzátéve, hogy a lengyel ügy egyáltalán nem a bírák nyugdíjkorhatáráról szól, hanem arról, hogy „az ön pártja egy megtorló rezsimet működtet Lengyelországban és a lengyelek ennél jobbat érdemelnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik