Nagyvilág

Útvonalat változtatott az Aquarius, de Szardínián sem engedik kikötni

Az Sos Mediterranée civilszervezet Twitter-bejegyzésben közölte csütörtökön, hogy a spanyol partok felé tartó Aquarius a rossz időjárási viszonyok miatt Szardínia felé változtatta meg útvonalát. A római kormány kizárta, hogy a hajó az olasz szigeten köthet ki.

Az Sos Mediterranée közlése szerint a hajó Szardínia keleti partja irányába tart a Földközi-tenger nyugati medencéjében tomboló viharok miatt. Egyelőre a sziget partvidéke mentén kíván haladni. Az Aquarius így tud védelmet nyújtani a fedélzetén tartózkodó embereknek, akik számára máskülönben a tengeri út elviselhetetlenné válna.

Kimerültek, sokkos állapotban vannak és tengeri betegségben szenvednek

– olvasható a civilszervezet bejegyzésében.

Nem marad mentőhajó a líbiai partoknál, biztos halálesetekre kell számítani
Életmentéshez szükséges alapvető eszközök hiányoznak, és ez újabb áldozatokkal jár.

Az Olaszország és Spanyolország közti tengerszakaszról jelenleg négy méteres hullámokat jelentenek.

Az Aquariust az olasz parti őrség és az olasz haditengerészet egy-egy hajója kíséri. Ezek vették át fedélzetükre a civil mentőhajón eredetileg tartózkodó migránsok többségét, az Aquariuson valamivel több mint százan utaznak. A várandós nőket és betegeket már korábban szicíliai kórházakba szállították.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött, miután Spanyolországba felajánlotta, hogy fogadja őket Valencia kikötőjében.

AFP/SOS Mediterrannee/Karpov

Az Sos Mediterranée bejelentéseire reagálva Matteo Salvini olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, kizárja, hogy az Aquarius megváltoztathatja célállomását.

A hajó Spanyolországba fog érkezni

– jelentette ki Salvini. Megjegyezte, hogy az Aquarius általában akár négy, öt, vagy hatezer embert is szokott szállítani és a hajó fel van készülve a rossz időjárásra.

Matteo Salvini hozzátette, kizárólag a migránsokat szállítók felelőssége, hogy emberek napokig a tengeren hánykódnak.

Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa felhívást tett annak érdekében, hogy az Aquarius utasai minél kevesebb időt vesztegeljenek tovább a tengeren.

Orbán Viktornak tetszik, hogy nem engedi Olaszország kikötni a 629 menedékkérőt szállító hajót
A miniszterelnök szerint ez a tengeri határok megvédéséről szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik