Közélet

Orbán Viktornak tetszik, hogy nem engedi Olaszország kikötni a 629 menedékkérőt szállító hajót

Ami az olasz ügyet illeti, mikor hírt meghallottam csak egyetlen sóhajjal válaszoltam, végre

– mondta Orbán Viktor a napok óta a tengeren veszteglő Aquarius hajó ügyéről kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Ez az a hajó, amin 629 menedékkérő van – köztük gyerekek és várandós nők is –, de az új olasz kormány bekeményített, és nem engedte kikötni.

Új korszak kezdetét jelezheti az olaszok keménykedése az Aquariusszal
Az új olasz kormány csak „valódi menekülteket" fogadna be. A mentőhajókat pedig minden Földközi-tengeri országnak fogadnia kellene.

Megmondom őszintén annyira lehangoló volt azt hallgatni évekig, hogy a tengeri határokat nem lehet megvédeni, hogy az embernek elment az élettől a kedve

– folytatta reagálást a miniszterelnök, aki szerint „eddig nem a képesség, hanem az akarat hiányzott” Európa tengeri határának megvédéséhez.

Az akarat most visszatért Olaszországba. Nagy pillanat ez

– értékelt Orbán Viktor.

A miniszterelnöki nyilatkozatban az a furcsa, hogy nyilvánvalóan nem megoldás a tengeren tartani az Aqauriust, és más hasonló mentőhajókat, tehát nincs szó „határvédelemről.” Az olaszok azt szeretnék elérni, hogy más Földközi-tengeri országok is fogadják a mentőhajókat, mert azok eddig javarészt Olaszországban kötöttek ki.

Először Spanyolország jelezte is, hogy Valenciában kiköthet a hajó. Azonban az a kikötő túl messze van az Aquariusnak, ezért a Franciaországhoz tartozó Korzika is jelentkezett segíteni.

Olaszországban is sokan tiltakoztak a radikális, immár kormánypárti Északi Ligában politizáló Matteo Salvini nevével fémjelzett döntés ellen. Többek között a Liga koalíció partnerének, az 5 Csillag Mozgalomnak a politikusai.

Szijjártó Péter külügyminiszter viszont méltatta Salvinit, azt mondta:

az olasz kormány lépései még inkább rávilágítanak a brüsszeli bevándorláspolitika alkalmatlanságára, amely az elmúlt három és fél évben képtelen volt az európai határok megvédéséhez szükséges kapacitások kiépítésére és folyamatosan azokat támadta, akik őszintén beszéltek a migráció biztonsági kockázatairól.

Kiemelt kép: SOS Mediterrannee Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik