Nagyvilág

Történelmi dokumentumot írt alá Trump és Kim Dzsongun

Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal.

Magyar idő szerint hajnal három órakor a történelem során először találkozott egymással hatalmon lévő amerikai elnök és észak-koreai diktátor.

Donald Trump és Kim Dzsongun a szingapúri Sentosa szigetén üdvözölte egymást. A két vezető első kézfogása úgy 12 másodpercig tartott, váltottak pár szót, majd pózoltak egyet. Az ingatlanmágnás többször is megérintette az észak-koreai rezsim teljhatalmú emberét, aztán besétáltak a szállodába.

AFP/Saul Loeb

A tárgyalás kezdete előtt a két államférfi rövid sajtótájékoztatót tartott, melyen Trump arról beszélt, kétsége nincs afelől, hogy hatalmas siker lesz és hogy csodálatos kapcsolatot tudnak majd kiépíteni. Kim Dzsongun pedig azt mondta, nem volt egyszerű eljutni idáig, a berögzült előítélek sok akadályt állítottak eléjük, de túljutottak rajtuk és ma itt vannak.

Előbb négyszemközt, szinkrontolmácsok jelenlétében tárgyaltak egymással 38 percen keresztül. Az első egyeztetés helyszíne ez a különterem volt:

Kim Dzsongun sétálás közben állítólag a tolmács segítségével azt mondta Trumpnak, hogy sokan a világban azt fogják hinni, hogy az egész csak egy álom, ami olyan, mint egy science fiction film. Hozzátette, kihívások állnak előttük, de készen áll a feladatra.

A politikusokhoz a privát beszélgetés után csatlakoztak a tanácsadóik is. Amerikai részről John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó van jelen, míg a másik oldalon Kim Dzsongcshol, Kim Dzsongun jobbkeze, Ri Yong-ho külügyminiszter és Ri Szujong volt külügyminiszter ült tárgyalóasztalhoz.

Trump és Kim Dzsongun többször is kezet fogott egymással az asztal felett, és bár be volt kamerázva a szoba, a fényképezőgépek kattogása miatt nem igazán lehetett hallani, mi hangzott el.

Europress/AFP/Saul Loeb

A két elnök később közös munkaebéden vett részt, majd történelmi, átfogó és fontos dokumentumot írtak alá. Sajtóértesülések szerint ebben ígéretet tettek az együttműködés lendületének megtartására. Bár a sajtótájékoztatón konkrétumokat nem árultak el a vezetők, az AFP francia hírügynökség szerint Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal. Trump arról beszélt, hogy még a nap folyamán bővebben beszámol a megállapodás részleteiről és teljes egészében közzéteszik azt.

Trump-Kim csúcs: itt vannak a történelmi dokumentum részletei
Tartós béke, atomfegyver-mentesítés és a családok újraegyesítése a legfőbb cél.

Az amerikai elnök azt is mondta, hogy a tárgyalások jobban sikerültek, mint azt bárki gondolta volna, és hogy nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítés Észak-Koreában. Kérdésre válaszolva elárulta, meg fogja hívni Kim Dzsongunt a Fehér Házba. Az észak-koreai elnök hozzátette, úgy döntöttek, hogy maguk mögött hagyják a múltat.

A hivatalos program ezzel véget is ért, Kim Dzsongun órákon belül hazamegy, Trump pedig el is indult a Sentosa szigetéről, de ő még marad Szingapúrban, hamarosan ugyanis még sajtótájékoztatót tart a fejleményekről.

A CNN azt írja, Kim Dzsongun nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hajlandó-e lemondani a nukleáris fegyverzetéről. Trump mindenesetre korábban azt nyilatkozta, nagy dilemmát, nagy problémát kell megoldaniuk, és hogy a nézeteltéréseket is rendezni fogják. Ez azért érdekes, mert a legtöbb szakértő hetek óta azt szajkózta, az atomfegyvermentesítés fogalmát másként értelmezik a felek, és ez komoly ütközőpont lehet a tárgyalások során.

Trumpot kritikusai máris betalálták, hogy azok után, hogy nem volt hajlandó hétvégén kezet fogni Angela Merkel német kancellárral és nekiment egyik legfőbb szövetségesének, Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek, most egy diktátorral barátkozik, aki 25 millió embert tart rettegésben a hazájában. Az alábbi kép mondjuk tényleg sokatmondó.

AFP/Notimex/Yonhab/Cor/Pol

A helyszínen volt Dennis Rodman, a Féreg, Trump és Kim Dzsongun egyetlen közös ismerőse, akinek a háttérben nagy szerepe lehetett a történelmi találkozó létrejöttében. A CNN élő adásában zokogva beszélt arról, milyen fontos is a mai nap és hogy mennyire boldog miatta.

Dél-Koreában óriási figyelem követte a csúcsot, a beszámolók szerint a létező összes pályaudvaron, vendéglátóhelyen, ahol televízió van, ezt közvetítették.

AFP/Jung Yeon-je

A dél-koreai elnök és miniszterelnök együtt nézte végig a nagy kézfogás pillanatait, az arcukról pedig pontosan leolvasható, mit éreztek. Mun Dzsein kormányfő a sajtó megkeresésére arról beszélt, álmatlan éjszakája volt keddre virradóan, de szerinte új fejezet kezdődhet ma, és minden koreai Szingapúrra figyel.

Itt pedig négy képernyőfelvétel arról, hogy mit adnak a tévék Dél-Koreában, Kínában, Japánban és Észak-Koreában. Bár az észak-koreai állami tévén nincs adás, a lapokban váratlanul gyorsan beszámoltak a fejleményekről, ami nem jellemző arrafelé.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Saul Loeb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik