Nagyvilág

Trumpnak jó érzései vannak Kim Dzsong Unnal kapcsolatban

Donald Trump amerikai elnök Szingapúrba érkezve kijelentette, hogy „nagyon jó érzései” vannak a Kim Dzsong Unnal tartandó csúcstalálkozójával kapcsolatban és a világ szerinte „izgalmas napnak” néz elébe.

Még útban Szingapúr felé az elnöki gépen Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben leszögezte:

van esélyünk egy Észak-Korea és a világ számára igazán csodálatos eredményre. Egészen biztos, hogy izgalmas nap lesz, és tudom, hogy Kim Dzsong Un keményen fog dolgozni, hogy olyasvalamit tegyen, amit korábban nagyon ritkán tett.

Trump a hétvégén többször is optimizmusának adott hangot a Kim Dzsong Unnal várható találkozóját illetően. Még szombaton újságíróknak azt mondta „a szó legszorosabb értelmében ismeretlen a terület, de igazán bizakodó vagyok”. Hangsúlyozta, hogy meglátása szerint az észak-koreai vezető „valami nagyszerű dolgot akar tenni a népéért, és most itt van ez a lehetőség, de ez a lehetőség még egyszer nem lesz meg”.

Az elnök egyértelművé tette, hogy nagy a tét, bár leszögezte azt is: „Észak-Korea fantasztikus hely lesz”, ha a vezetője helyes döntéseket hoz. „Egyszeri alkalom, és szerintem nagyon jól alakul majd minden” – idézte őt a Fox televízió.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője azt nyilatkozta újságíróknak: Kim Dzsong Un személyesen biztosította őt arról, hogy fel akarja számolni a Koreai-félszigeten lévő atomfegyvereket. A Fehér Ház egyébként ezt jelölte meg a csúcstalálkozó fő célkitűzéseként.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / SAUL LOEB

Ajánlott videó

Olvasói sztorik