Nagyvilág

Kötelezték a román államfőt a korrupcióellenes főügyész leváltására

Könnyen lehet, hogy Klaus Johannis nem fog eleget tenni a döntésnek.

Határozatban kötelezte a román alkotmánybíróság Klaus Johannis államfőt a korrupcióellenes ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi leváltására – írja a kolozsvári Maszol. Az alkotmánybíróság az igazságügyi miniszternek adott igazat, miután Johannis elutasította a kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt főügyész leváltását.

A román törvények szerint az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki vagy menti fel az igazságügyi miniszter előterjesztése és a legfelsőbb bírói tanács véleményezése alapján. Johannis a tanács negatív véleményezésére hivatkozva utasította el Kövesi leváltását.

Az alkotmánybíróság azonban úgy látja: az alkotmány nem úgy fogalmaz, hogy „felmentheti” az elnök a vádhatóság vezetőjét, hanem úgy, hogy „felmenti”, vagyis a szakmai döntést a miniszter hozza meg, az államfő pedig legfeljebb az eljárás szabályosságát értékelheti. Johannis nem értékelhette volna a főügyész munkájáról írt miniszteri jelentést, mert ezzel az igazságügyi miniszter hatáskörébe avatkozott – áll az indoklásban.

A határozat nem részletezi, mi történik, ha Johannis nem váltja le a főügyészt, és határidőt sem szab. Ennek azért lehet jelentősége, mert ellenzéki politikusok felvetették, hogy az államfő ne tegyen eleget a döntésnek, amely szerintük véget vet az ügyészek függetlenségének. Ezt a lehetőséget Johannis is nyitva hagyta, mondván, megvárja az alkotmánybíróság indoklását, megpróbálja megérteni, majd azt követően olyan döntést hoz, ami a jogállamiságot szolgálja. Hozzátette, kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság tiszteletben tartja-e az alkotmányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik