Nagyvilág

Romániában felmentett a legfelsőbb bíróság egy alkotmánybírót

A román legfelsőbb bíróság első fokon felmentette pénteken Toni Grebla volt alkotmánybírót és szenátort, akit egyebek mellett befolyással való üzérkedéssel vádolt meg a korrupcióellenes ügyészség.

Az ügy további érintettjeit, üzletembereket is felmentettek. Grebla ellen 2015 januárjában indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség, majd emiatt februárban lemondott a taláros testületben betöltött tisztségéről. A vádhatóság szerint 2010 óta szenátorként különböző formában többször kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak.

Greblát azzal is vádolták, hogy alkotmánybírói tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott, de bűnszövetkezet létrehozása és hamis nyilatkozattétel miatt is magyarázatot kellett adnia.

A legfelsőbb bíróság első fokon valamennyi vádpont alól felmentette. Másodfokon szintén a legfelsőbb bíróság egy másik bírói testülete fog ítéletet hirdetni, amennyiben a felek közül valamelyik fellebbezést nyújt be.

Csütörtökön szintén a legfelsőbb bíróság felmentette első fokon Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnököt és Dan Sova egykori szenátort egy másik korrupciós ügyben.

Romániában az igazságszolgáltatás működése továbbra is a közérdeklődés homlokterében áll. A kormány és az államfő között éles vita alakult ki a korrupcióellenes ügyészség tevékenységével kapcsolatban.

A kormánykoalíció visszaélések elkövetésével vádolta meg a vádhatóságot, és ezért Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását, amit Klaus Iohannis államelnök megtagadott. A kormány ezt követően az alkotmánybírósághoz fordult, amely jelenleg vizsgálja, hogy az elnöknek joga volt-e megtagadni a miniszternek Kövesi leváltására irányuló kérését vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik