Nagyvilág

46 menekült fulladt meg az Ádeni-öbölben

Felborult egy csónak, fedélzetén 100 etiópiai migránssal Jemen partjainál, legkevesebb 46-an a vízbe fulladtak, 16 embert eltűntként tartanak számon - jelentette szerdán a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Harminchét férfi és kilenc nő fulladt a vízbe, amikor csónakjuk felborult a nagy hullámok közepette, nem messze a jemeni partoktól – részletezte az IOM.

Tizenhat embert eltűntként tartanak nyilván, a feltételezések szerint ők is életüket vesztették – tette hozzá közleményében az ENSZ-szel kapcsolatban álló kormányközi szervezet.

A csónakban legkevesebb százan utaztak, 83 férfi és 17 nő, mindannyian etióp állampolgárok, akik Szomáliából próbáltak meg eljutni Jemenbe.Az IOM szerint legalább hétezer ember kockáztatja meg havonta az átkelést az Ádeni-öblön. Mohammed Abdiker, az IOM válságkezelési igazgatója szerdán elmondta, hogy 2017-ben mintegy százezren vállalkoztak erre az útra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerdán beszámolt arról is, hogy 233 etiópot telepítettek haza Jemenből, és a jemeni polgárháború ellenséges felei által vitatott, jelenleg az Irán támogatását élvező húszi felkelők ellenőrizte Hodeida kikötővárosból menekítették ki őket. A migránsokat Dzsibutiba szállították először, ahol humanitárius segítségben részesültek mielőtt hazatértek Etiópiába.

Értesülések szerint a nyugat-afrikai migránsok állítólag fokozottan ki vannak téve az embercsempészek és más bűnözők általi kizsákmányolásnak, gyakran kényszermunkára kötelezik, vagy önkényesen elzárják őket.

Az EU-n kívül hozna létre menekülttábort az unió
Több kormány folytat erről megbeszélést.

Kiemelt kép: Europress/AFP/IOM

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik