Belföld

Fasisztoid uszítás, amit a kormány csinál, mondja az MTA jogtudósa

24.hu
24.hu

2018. 05. 31. 15:37

Az akadémia jogtudományi intézetének tudományos munkatársa szerint primitív, veszélyes és felháborító a kormány Stop Soros-törvényjavaslata, ám hiba arra várni, hogy majd az EU megoldja a helyzetet, írja a HVG. 

Fasisztoid uszítás, amit a kormány csinál a menedékkérőkkel, de nem lehet arra számítani, hogy majd kívülről, az unióból megmentenék a helyzetet, ugyanis máshol is hasonló a tendencia

– mondta a lapnak  Ziegler Tamás Dezső. Szerinte az unió és a kormány is hibás a menekültválság kezelésében. A jogvédők tiltakozása ellenére a kormány egy 2015-ös rendeletben sunyi módon biztonságos harmadik országgá nyilvánította Szerbiát, és az unió is valami hasonlót, ám még ennél is rosszabbat csinált, mikor megkötötte a megállapodást Törökországgal, mondja, hozzátéve, hogy

ezek szép lassan szétverik a menedékjog alapját. Attól, hogy máshol is hasonló a hozzáállás, a kormány javaslata még primitív, veszélyes és felháborító.

Magyarországon 2017-ben 2945 kérelemre 106 menekültstátuszt adtak ki, ami még akkor is elmarad a többi EU-tagország átlagától, ha hozzáadjuk az 1110 oltalmazotti státuszt is. Ráadásul cinikus módon a kormány be sem engedi a menedékkérőket az országba – a tranzitzónák befogadása limitált –, így pedig a kérelmüket sem tudják leadni – mondja Ziegler. Szerinte az új törvénnyel azt akarják elérni, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az elvárt mennyiségben utasítsa vissza a menedékkérőket, ráadásul egy füst alatt az őket védeni hivatott civil szervezeteket is megbüntesse.

A kedden benyújtott törvénytervezet szerint „jogellenes bevándorlás elősegítése” címszóval büntethető az, aki olyan embert támogat, aki nem jogosult menekültstátuszra. Ez Ziegler szerint nonszensz, mert pont azért kell lefolytatni az eljárás, mert nem lehet tudni előre, ki jogosult és ki nem.

Sokszor nehéz eldönteni, kinek kell adni státuszt és kinek nem. Emiatt nonszensz megbüntetni szervezeteket, ez nyilvánvalóan nemzetközi jogi szabályokba is ütközik.

Zádori egyébként nem aggódik a Stop Soros azon passzusa miatt, amely alapján a jogvédő ügyvédeket meg lehetne büntetni, ő a bíróságok bölcsességében bízik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.