Nagyvilág

Castro öccse nem pihen: ő irányítja az alkotmányreformot

Az egypártrendszer biztosan marad, de a magántulajdont elismerhetik.

Raúl Castro előző kubai elnök, a néhai Fidel Castro öccse irányítja majd annak a testületnek a munkáját, amely a szigetország alkotmányának átalakításáért felel – állapodtak meg a kubai törvényhozók szombaton.

Raúl Castro régóta támogatja az ország alkotmányának átalakítását. A jelenlegi alaptörvény 1976-ban, a hidegháború idején íródott. A várakozások szerint bekerülnek az alkotmányba az elmúlt évek piaci reformjai, és talán az új alaptörvény a magántulajdont is el fogja ismerni. Elképzelhető, hogy az állami vezetők újraválaszthatóságát is korlátozzák majd.

A politikai jogok kiszélesítése és a demokrácia meghonosítása azonban nem szerepel a tervek között; Castro már korábban világossá tette, hogy az egypárti rendszernek fenn kell maradnia.

A 86 éves Raúl Castro 2008-ban vette át Kuba irányítását bátyjától, aki 1959-től csaknem 50 éven át irányította az országot. Raúl Castro két cikluson át volt államfő; idén áprilisban adta át az elnöki posztot utódjának, Miguel Diáz-Canelnek(MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / Yamil LAGE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik