Nagyvilág

Kubában vége a Castro-korszaknak

raúl castro (raúl castro, )
raúl castro (raúl castro, )
Hagyományosan magas, 82,9 százalékos részvétel mellett választottak.

A 8,9 millió szavazásra jogosult kubai közül majdnem 7,4 millióan járultak az urnákhoz – közölte a szigetország választási bizottságának vezetője. Alina  Balseiro szerint a 605 képviselő közé ismét beválasztották a 86 éves Raúl Castro Rúz államfőt és a posztjára legesélyesebb 57 éves Miguel Díaz-Canel alelnököt.

A megválasztott képviselők között van több ismert kubai tisztségviselő, így két elnökhelyettes, több miniszter, a házelnök, és újra képviselő lett Raúl Castro lánya, aki a Szexuális Nevelés Országos Központjának vezetője és a melegjogok szószólója.

A szigetország új törvényhozásában ismét többségben lesznek (53 százalékkal) a nők. A parlamenti választáson nem lehetett meglepetés, hiszen a 605 parlamenti helyért 605 jelölt indult.

A Néphatalmi Nemzetgyűlésbe (Asamblea Nacional del Poder Popular) öt évre választják a jelölteket, akik közül 548-an a Kubai Kommunista Párt tagjai, de a többiek is átestek a párt “átvilágításán”. Az új parlament alakuló ülésén, április 19-én választják meg a 31 tagú Államtanácsot, amelynek elnöke – egyben az államfő és a végrehajtó hatalmat gyakorló kormány feje – Raúl Castro, aki bátyjától, a 2016-ban elhunyt Fidel Castrótól vette át az elnöki posztot.

Raúl Castro korábban jelezte, nem kíván újra az Államtanács elnöke lenni. Posztjára a fő esélyes Miguel Diaz-Canel, akinek beiktatásával véget ér a Castro-család közel hat évtizedig tartó uralma.Raúl Castro távozása annak ellenére komoly változásokat indíthat be, hogy az örökébe lépő Miguel Diaz-Canel megbízható pártkatona, 30 év alatt jutott el a csúcs közelébe. Havannai források szerint Castróval együtt vonulnak vissza a forradalomban még részt vett „nagy öregek”.

Diaz-Canel tavaly azt hangsúlyozta, ha ő kerül az elnöki székbe, megvédi a forradalom vívmányait, de Kuba nehéz időszakát éli, Donald Trump – elődjével, Barack Obamával ellentétben – fenn akarja tartani a szigetország elleni kereskedelmi embargót, egyik fő támogatója, Venezuela pedig egyre mélyebb válságba kerül.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik