Nagyvilág

Alakul a Kim-Trump-csúcs

A Fehér Ház szerint azt megtarthatják az eredeti időpontban.

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház arra számít, hogy június 12-én megtartják a csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között.

Jelenleg egy amerikai és egy észak-koreai delegáció tárgyal a két Korea közötti demilitarizált övezetben. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, a megbeszélések eddig pozitívak voltak, így Washington arra készül, hogy az eredetileg kijelölt időpontban, június 12-én megtartják a találkozót.

Közben egyeztetések folynak az Egyesült Államokban is. Azokat Mike Pompeo külügyminiszter irányítja. Az amerikai diplomácia vezetője – miután tanácskozott Donald Trump elnökkel – New Yorkba utazott, ahol az észak-koreai hírszerzés volt főnökével, az állampárt Központi Bizottságának alelnökével találkozott.

Diplomáciai vacsoracsata

Kim Jong Csol Pekingből érkezett New Yorkba. Másfél óráig tárgyalt az amerikai külügyminiszterrel egy manhattani étteremben. A  vacsora után egyikük sem nyilatkozott, Mike Pompeo csak annyit jegyzett meg, hogy a menü nagyon ízletes volt.

Kim Jong Csol látogatását rendkívüli fontosságúként értékelik: nem csupán azért, mert személyében 18 év óta először jár az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai tisztségviselő, hanem azért is, mert őt tartják az észak-koreai vezető jobbkezének.

Az amerikai elnök éppen egy hete mondta le a csúcstalálkozót, majd Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy azt mégis megtarthatják, akár az eredeti időpontban, helyszínen, azaz június 12-én Szingapúrban. 

Kiemelt kép: AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik