Nagyvilág

Előzetesben van a férfi, aki Babcsenko megöletését szervezhette

A bíróságon azt állította, hogy ő is az ukrán elhárítással működött együtt.

Hatvan napra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön az illetékes kijevi kerületi bíróság Borisz Hermant, akit Arkagyij Babcsenko ellenzéki orosz újságíró megölésének megszervezésével gyanúsítanak.

A hatóságok szerint Borisz Herman bérelte fel a gyilkosságra egy ismerősét, aki korábban a Donyec-medencében az ukrán fegyveres erőknél szolgált. A veterán azonban rögtön azután, hogy a férfi ajánlatot tett neki, jelentette ezt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), majd megbízója őrizetbe vételéig ő maga is közreműködött a műveletben, amelynek része volt – az újságíró halálának megrendezése mellett – kettejük beszélgetéseinek rejtett felvevőre rögzítése is.

Borisz Herman az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt információk szerint az Ukrajnában működő egyetlen nem állami tulajdonú fegyvergyártó cég, a Smajszer nevű ukrán-német közös vállalat igazgatója. Pozíciója révén állítólag régóta kapcsolatban áll az ukrán védelmi minisztériummal, és önkéntesként is ismert, amiért segíti a Donyec-medencei konfliktus övezetében harcoló ukrán fegyveres erőket.

Herman a bírósági tárgyalásán azt állította, hogy az ukrán elhárítással működött együtt, és az ő utasításaikat követte. Eközben – hangoztatta – orosz ügynököket és befolyást is lelepleztek. „Most a belső felderítés egy különleges műveletének következményeivel szembesülünk. Én ezzel a belső felderítéssel működöm együtt az Ukrajnában végrehajtandó hatalomváltás Oroszország általi előkészítésének felderítésében. Elég régóta, már féléve dolgozom ebben” – mondta.

Elmesélte továbbá, hogy megkereste őt Moszkvából „egy régi ismerőse”, aki „ukrajnai rendbontások szervezésével foglalkozik”. Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint azt mondta, hogy az illető jelenleg Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik alapítványánál dolgozik. Később pontosította, hogy egy ukrán állampolgárról van szó, és ezt az információt lejelentette az ukrán elhárításnak. „A neve Vjacseszlav Pivovarkin. Ő felel Putyin alapítványánál, egy magánalapnál a terrorcselekmények, valamint egy országos katonai puccs megszervezéséért a következő ukrán elnökválasztások idején, konkrétan egész Ukrajnáért ő felel” – állította Herman.

A vádat képviselő ügyész kijelentette: nem felel meg a valóságnak az, hogy Herman az ukrán elhárításnak dolgozna. (MTI, fotó: Europress – STR/NurPhoto)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik