Nagyvilág

Babcsenko: Lehet berúgok

Nem akart a Nagy-Britanniában idegméreggel megmérgezett Szergej Szkripal orosz-brit kettősügynök sorsára jutni, ezért érezte úgy, hogy bele kell egyeznie az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ötletébe, miszerint megrendezik halálát. Ezt mondta Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró csütörtökön Kijevben tartott sajtókonferenciáján.

Mindenkitől, aki azt mondja, hogy ez a történet aláássa az újságírókba vetett bizalmat, azt kérdezem: mit tettek volna az én helyemben, ha azzal jöttek volna hozzájuk, hogy valaki megrendelte meggyilkolásukat?

– kérdezte Babcsenko.

Hangsúlyozta: saját életét előbbre helyezte az újságírói erkölcsök miatti aggályainál. Elmondta: amikor az ukrán biztonsági szolgálat arról tájékoztatta, hogy az orosz titkosszolgálatok merényletet rendeltek meg ellene, első reakciója az volt: A pokolba veletek, összecsomagolok és eltűnök az Északi-Sarkra.

Aztán tudatosult bennem a felismerés: hova is bújhatnék? Szkripal ezzel próbálkozott

– tette hozzá Babcsenko, aki szerint most biztonságban érzi magát, és biztonságos helyen él.

A 41 éves újságíró első alkalommal beszámolt „meggyilkolásának” körülményeiről is a sajtó képviselőinek. Mint mondta, egy sminkes érkezett ki lakására, aki kisminkelte, hogy egy lelőtt áldozat benyomását keltse. Ehhez golyószagatta pólót kapott, amelyet az SZBU munkatársai lőttek át, majd sertésvért öntöttek testére, és így kellett halottat játszania a színjátékba beavatott mentősökkel, akik otthonából kórházba szállították, megállapították halálát, majd levitték a hullaházba.

Amint becsukódtak a hullaház kapui, fel lettem támasztva

– mondta Babcsenko. Hozzátette: miután lemosta a sertésvért, lepedőbe burkolózva figyelte a híreket. Arra az újságírói kérdésre felelve, hogy mihez fog most kezdeni, elmondta:

Kiadós alvást tervez, lehet berúg, és két-három nap múlva felkel.

Megjegyezte: habár senki sem mutatta meg neki a Vlagyimir Putyin orosz elnöktől származó meggyilkolását elrendelő levelet, a kezdeti kételyek ellenére most már osztja az ukrán biztonsági szolgálatok álláspontját, miszerint egy orosz összeesküvés célpontja volt. Ugyanakkor Babcsenko azt állította, nem tudja, miért akarják az orosz hatóságok a halálát, bár elismerte, személyesen megveti Putyint, akit több háború kirobbantásával és ezrek halálával vádol.

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt élesen bíráló újságírót, Arkagyij Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kijevi lakásának bejárata előtt meggyilkolták, a hátába leadott három lövéssel. Az újságíró kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Szerda délután derült csak ki, hogy az újságíró életben van. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője Kijevben sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen közölte, hogy az ukrán biztonsági szolgálat rendezte meg Babcsenko halálát, majd az újságíró is megjelent a tájékoztatón.

(Europress/AFP/Sergei Supinsky)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik