Nagyvilág

Három titkosszolga akciójába bukott bele Orbán szövetségese

A macedón miniszterelnök és köreinek korruptságát és csalásait bizonyították azok a felvételek, amelyek nyilvánosságra hozatalával éveket vártak.

Három macedón titkosszolgálati dolgozónak köszönhető, hogy tíz év után megbukott Macedóniában a Fidesszel és Orbán Viktorral szövetséges Nikola Gruevszki korrupt kormánya. A szivárogtatók 11 hónapot ültek börtönben, mielőtt ejtették ellenük a vádat. Egyikükkel, Gyorgyi Lazarevszkivel a Magyar Narancs közölt interjút e heti számában.

A titkosszolgák több százezer illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát szerezték meg. Több mint húszezer macedónt – köztük újságírókat, bírókat, politikusokat, még minisztereket is – lehallgatott a szolgálat, a felvételekből számos bűncselekményre, kormányzati beavatkozásra, korrupcióra, zsarolásra, választási csalásra és még egy emberölési ügy eltussolására tett kísérletre is fény derült. Az egyik ügyben épp a múlt héten ítélték két év börtönre Gruevszkit.

Lazarevszki elmondta, miután Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE megnyerte a 2006-os választást, a miniszterelnök unokatestvérére bízta a titkosszolgálatok irányítását. Az emberei elfoglalták a szervezetet, és saját személyes céljaikra kezdték használni a szolgálatot. Lazarevszki először folyosói pletykákat hallott az illegális lehallgatásokról, majd a rendszerben látta, hogy ezek valóban meg is történnek, de a felvételekhez nem tudott hozzáférni.

A fordulópont az volt, hogy 2010-ben a különleges rendőri erők lerohantak egy, a kormánnyal szemben kritikus tévécsatornát, és vezetőikre 15-20 éves börtönbüntetést szabtak ki. A helyzetet látva Lazarevszki úgy gondolta, tennie kell, és megkereste egy munkatársát, aki hozzáfért az illegális lehallgatásokhoz. Zvonko Kosztovszki titokban másolatokat készített, ezeket Lazarevszki kicsempészte, majd volt főnökükre, Zoran Verusevszkire bízták az anyag sorsát, aki az akkori ellenzékhez állt közel.

Lazarevszki arról is beszélt az interjúban, hogy a 2011-es választás előtt feladatul kapta: készítsen listát azokról a macedón állampolgárokról, akik több mint három hónapja elhagyták az országot, és még nem tértek vissza. Azt gondolja, erre azért volt szükség, hogy Gruevszki pártjának aktivistái hamis igazolvánnyal szavazhassanak a külföldön tartózkodók helyett. A listán 150 ezer ember szerepelt, a választást pedig nagyjából 50 ezer szavazattal vesztette el az ellenzék. A lehallgatási anyagokból aztán kiderült, hogy valóban éltek ezzel a módszerrel.

Először 2014-ben állt elő a szociáldemokraták elnöke, Zoran Zaev azzal, hogy olyan anyagok vannak a birtokában, amelyektől három nap alatt összeomlik a kormány. Amikor a hatalom szembesült azzal, hogy kikerültek az illegális lehallgatások anyagai, azonnal nyomozásba kezdtek. Kiderült, hogy Zaev és Verusevszki kapcsolatban álltak egymással, és Verusevszkit letartóztatták. (Fotó: Europress – Hungarian Prime Ministry Press Office / Anadolu Agency)

Gruevszkiék először azt terjesztették, hogy külföldi kémtevékenységből származnak a felvételek, de Lazarevszki és Kosztovszki találkozót kértek a belügyminisztériumtól, és elmondtak mindent arról, hogy hogyan szerezték meg az anyagokat. Másnap letartóztatták őket kémkedés gyanújával. Még aznap bejelentették az illegális lehallgatások tényét, és elkezdték nyilvánosságra hozni a hangfelvételeket, amelyek Gruevszkiék visszaéléseit bizonyították. Ennek hatására indult el az a tüntetéssorozat, amibe belebukott a kormány.

Lazarevszki úgy gondolja, Gruevszkiék bukásával sokkal jobb helyzetbe került az ország, a macedónok úgy érzik, újra Európához tartoznak és fejlődnek. Az új kormány pedig nagy nyomás alatt van, mert amit az emberek 11 évig eltűrtek, most már egy napig sem tolerálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik