Nagyvilág

Két év börtönt kapott Orbán macedón szövetségese

Mert páncélozott luxusautót vetetett magának a belügyminisztériummal.

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönre ítélték szerdán Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt – tudósított az MTI a Vesti.mk hírportál nyomán.

Gruevszki pártja, a nacionalista jobboldali VMRO-DPMNE a Fidesz szövetségesének számít. Abba bukott bele, hogy kiderült: Gruevszki húszezer embert, köztük szinte minden ellenzéki politikust és újságírót lehallgattatott a titkosszolgálatokkal. A politikus a hatalmát az ország lakosságának egyharmadát kitevő albánok ellen folytatott, élénk sorosozással tűzdelt uszítással igyekezett megőrizni. A tavalyi macedón helyhatósági választáson fideszes politikusok is részt vettek Gruevszkiék kampányában, de csúfos vereség lett a vége.

Nikola Gruevszkit most azzal vádolják, hogy kormányfőként politikai befolyását latba vetve, törvényellenesen vásároltatott páncélozott luxusautót hivatalosan a kormány, gyakorlatilag saját maga számára. A vádirat szerint arra vette rá a belügyminisztériumot, hogy egy 600 ezer euró (190 millió forint) értékű Mercedes S600-at vegyenek meg kormányfői használatra. Perdöntő bizonyíték volt Gruevszki és a korábbi belügyminiszter telefonbeszélgetése az autóvásárlás részleteiről.

A tavaly május óta kormányzó szociáldemokraták februárban döntöttek az autó eladásáról. Gruevszki ellen még négy eljárás van folyamatban.

Frissítünk!

A BBC tudósítása még inkább árnyalja az ügyet: kiderül belőle, hogy Gruevszki nyomást gyakorolt a közbeszerzési bizottság egy tagjára, hogy az autót egy meghatározott cégtől vásárolják, amely visszacsorgatott neki az árból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik