Nagyvilág

Mégis összejöhet a Trump-Kim találkozó

Akár az eredeti helyszínen és időpontban is - közölte az amerikai elnök.

Miután az amerikai elnök egyoldalúan lemondta a csúcstalálkozót, most közölte, nagyon gyümölcsöző megbeszélések folynak Észak-Koreával a megtartásáról. Twitter-bejegyzésében Donald Trump tudatta, ha megtartják a tervezett csúcstalálkozót az észak-koreai vezetővel, arra valószínűleg az eredeti időpontban és helyszínen, azaz június 12-én Szingapúrban kerül sor.

De ha szükséges, akkor ezen időpont után is megtarthatjuk

– utalt a csúcsra az amerikai elnök. Pénteken bizakodónak mondta magát a csúcs megtartását illetően védelmi minisztere is. James Mattis dán kollégájával tartott washingtoni tárgyalása után beszélt arról, hogy a diplomaták egyeztetéseinek köszönhetően a csúcs talán mégis megtartható. Mike Pompeo külügyminiszter és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter is erről tárgyalt,

Szöul pedig  szombatra virradóra üdvözölte a Washington és Phenjan közötti párbeszéd újraindulását. 

Dél-Korea szerencsés fejleménynek tekinti, hogy újból van remény Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozójára – közölte Kim Ui Kjom a dél-koreai elnöki hivatal (Kék Ház) szóvivője.

Szerencsés, hogy a párbeszéd szikrái Észak-Korea és az Egyesült Államok között nem aludtak ki teljesen, s újra feltámadnak.

A szóvivő szerint Szöul szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Kim Dzsongun okosabb annál, minthogy Trump fogást találjon rajta
Az amerikai elnöknek nincs kiépített stratégiája arra, hogyan kellene kezelnie az észak-koreai diktátort, aki mindeközben hasznot húz a felhajtásból.

Kiemelt fotó: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik