Nagyvilág

Kuba amerikai és kanadai tudósokkal kutatná a diplomaták rejtélyes megbetegedését

Lépett a havannai tudományos akadémia elnöke, közös vizsgálattal járna az ügy végére.

A Kubai Tudományos Akadémia elnöke felkérte az amerikai és kanadai akadémiákat arra, hogy közösen vizsgálják ki, mi okozhatott idáig megmagyarázhatatlan, agyrázkódás-szerű tüneteket a két észak-amerikai ország havannai követségein dolgozó diplomatáknak.

A Guardian szerint ez a lépés arra utal, hogy Kubát is zavarja, hogy őket gyanúsították meg azzal, hogy ártottak a külföldi diplomatáknak, noha egyelőre az érintett kormányok, és független szakértők sem tudták megmondani, mi betegíthette meg őket. Vannak szakértők, akik azt is megkérdőjelezik, hogy bármiféle szándékos támadás történt volna.

Az Amerikai Egyesült Államok tavaly csökkentette havannai nagykövetségének létszámát, illetve kiutasított 15 kubai diplomatát az után, hogy követségi dolgozóik, illetve az ő családtagjaik közül 24-en fejfájásról, szédülésről, látás- és hallászavarokról, alvásproblémákról, koncentrációzavarról számoltak be. Többek szerint azután jelentkeztek a tünetek, hogy furcsa zajokat – csikorgást, ciripelést, dübörgést – hallottak. Bár név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők „akusztikus támadásról” beszéltek, az FBI nyomozása nem talált ilyesmire bizonyítékot.

Kanada a múlt hónapban jelentette be, hogy hazahívja Havannából követségi dolgozóinak családtagjait, miután tízen hasonló tünetekről számoltak be. A családtagok Kanadába visszatérve is tapasztalják a tüneteket. Az Egyesült Államok pedig a múlt héten figyelmeztetést adott ki Kínában tartózkodó állampolgárainak, miután egy ottani konzulátusi dolgozójuk is a kubaiakéhoz hasonló tüneteket észlelt. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / ADALBERTO ROQUE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik