Nagyvilág

Rejtélyes agybaj: Kuba nem érti Kanadát

Havanna bírálta a döntést, hogy Kanada hazahívta diplomatái családtagjait.

A külügyminisztérium bírálta Kanadát, amiért egészségkárosodástól tartva hazarendelte a Havannában akkreditált diplomatái családtagjait. A kubai kormány tiszteletben tartja a döntést, de hiányolja a valós indoklást, mert a

legcsekélyebb magyarázat sincs azokra az egészségi problémákra, amelyekre a kanadai diplomaták panaszkodtak, és semmi jele annak, hogy kubai területen elkövetett támadás történt.

Kuba ismét szorgalmazta, mindkét ország orvosai osszák meg egymással a panaszokkal kapcsolatos információikat, és biztosította Kanadát, továbbra is együttműködik vele a rejtély megfejtésében.

Az Egyesült Államokat követve Kanada kedden jelentette be, hogy hazahívja havannai diplomatái családtagjait a rejtélyes agyi panaszok miatt. Az ott dolgozók és családtagjaik közül tíz panaszkodott fejfájásra, szédülésre, émelygésre.

Ugyanilyen tünetekre panaszkodtak már 2016 őszén az Egyesült Államok kubai nagykövetségén dolgozók, őket is hazahívták. Az orvosok arra jutottak, hogy agykárosodást szenvedtek, akusztikus támadások, vagyis hanghatáson alapuló szerkezetek betegítették meg őket.

Éteri hanggal süketítik az amerikai diplomatákat, kimentette őket az USA
Akusztikus támadások érték a diplomáciai személyzetet, az USA elkezdte kimenekíteni őket Havannából.

Kuba mindig tagadta, hogy köze lenne a megbetegedésekhez. Washington az akusztikus támadásokért nem Kubát okolja, de állampolgárai biztonságának garantálásáért a kubai hatóságokat tette felelőssé, és ezért tavaly októberben kiutasított 15 kubai diplomatát. (mti)

Vizsgálóbizottságot állítanak fel a diplomaták titokzatos megbetegedése ügyében
Az orvosi vizsgálatok szerint az amerikaiakat valamiféle nem azonosított, de kártékony hanghatásnak tették ki Kubában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik