Nagyvilág

Váratlanul találkozott a két koreai elnök

Kim Dzsongun és Mun Dzsein a két ország közötti demilitarizált övezetben tárgyalt.

Áprilisi csúcstalálkozójuk után szombaton újból személyesen tárgyalt egymással Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök.

A szöuli elnöki hivatal tájékoztatása szerint a két országot elválasztó demarkációs vonalon, Panmindzsonban tartott találkozón a két politikus többek közt az észak-koreai vezető és az amerikai elnök közötti esetleges találkozóról is egyeztetett.

A csúcstalálkozó legfőbb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lenne, de az bizonytalanná vált, így most mindkét fél azon dolgozik, hogy mégis összehozzák. A csúcstalálkozót Donald Trump csütörtökön váratlanul lemondta, majd péntekre  arra jutott, hogy mégis találkozna Kim Dzsongunnal. Dél-Korea előzőleg üdvözölte az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti párbeszéd újraindulását a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról.

Szakértők szerint Mun Dzse In és Kim Dzsong Un szombati tárgyalása az eddigi legbiztatóbb jele annak, hogy talán mégis megtartják az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozóját. Ez lenne az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével. Mun Dzse In, aki a héten Washingtonban is tárgyalt, vasárnap ad részletes tájékoztatást a szombati kétórás találkozójáról Kim Dzsong Unnal.

(Kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik